A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/olgica-spevec-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Olgica Spevec: Sustav državnih potpora je loš i ograničava investicije | Politika+
Mojbiz

CROCOMPETE: Olgica Spevec: Sustav državnih potpora je loš i ograničava investicije

Za horizontalne potpore izdvojeno je jedva milijardu kuna

Piše: Igor Bakšaj

Uz sustav državnih potpora kakav se provodi u Hrvatskoj male su šanse za ozbiljniji razvoj gospodarstva i značajniji priljev investicija, rekla je danas predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec.

Za horizontalne potpore izdvojeno je jedva milijardu kuna pri čemu za istraživanje i razvoj, zapošljavanje i usavršavanje te malo i srednje poduzetništvo 650 milijuna kuna.

Naslijedili smo sustav koji je nažalost još uvijek dominantan i u kojem država podupire sektore s poteškoćama, nauštrb horizontalnim potporama istraživanju, razvoju i inovacijama, rekla je čelnica AZTN-a na zatvaranju projekta "Cro Compete" u sklopu pretpristupnog programa EU-a IPA.

Tijekom prošle godine, prema njezinim je riječima, država za potpore izdvojila 11 milijardi kuna i to najveći dio za vertikalne, to jest sektorske potpore. Najviše je otišlo za poljoprivredu - 4 milijarde kuna, a s 3 milijarde kuna država je podupirala brodogradnju.

Istovremeno, za horizontalne potpore izdvojeno je jedva milijardu kuna pri čemu za istraživanje i razvoj, zapošljavanje i usavršavanje te malo i srednje poduzetništvo 650 milijuna kuna.

Spevec ocjenjuje da potpora određenim sektorima nauštrb cijelog gospodarstva nema smisla i da je suprotna praksi u zemljama EU-a u kojima se više od 99 posto iznosa potpora odnosi na horizontalne potpore i to u aktivnosti u kojima tržište ne može dati rezultate - istraživanje i razvoj, inovacije, zaštita okoliša itd.

Kod nas je trend drukčiji i to se mora promijeniti želimo li snažniji zamah gospodarstva i investicija, kaže Spevec.

Projekt "Cro Compete - jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora", koji je danas zatvoren, financiran je u sklopu Programa EU za Hrvatsku IPA 2007. Vrijedan je 840 tisuća eura, a cilj mu je bio jačanje kapaciteta za uspješno provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Hrvatskoj te poboljšanje informiranosti lokalnih vlasti, poslovne zajednice i studentske populacije o politikama zaštite tržišnog natjecanja i nadzora državnih potpora.

Prema ocjeni sudionika svečanosti zatvaranja, projekt je pridonio upoznavanju javnosti s radom AZTN-a i razumijevanju problematike zaštite tržišnog natjecanja.

U aktivnosti na projektu bilo je uključeno 515 studenata sa šest hrvatskih sveučilišta i 464 predstavnika lokalnih vlasti i poslovne zajednice, kao i tisuću građana. Cro Compete proveo je međunarodni konzorcij tvrtki PM, Ecorys, EIP i Briefing komunikacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DRŽAVNE POTPORE, TRŽIŠNO NATJECANJE, OLGICA SPEVEC, AZTN