Mojbiz

NOVA VLADA: Zoran Milanović: Imamo samo 50 dana da spriječimo crni scenarij

Proračunski rezovi bili bi ravni amputaciji i vode u još dublju recesiju, smatra Milanović.

Piše: PolitikaPlus/Nacional

Najizgledniji sljedeći hrvatski premijer u intervjuu u novom broju Nacionala govori o svojim prvim potezima kad dođe na tu funkciju. Kako je rekao, prvo što treba napraviti je ustanoviti krvnu sliku zemlje, snimiti tanje državne blagajne, riješiti problem nelikvidnosti i donijeti dinamični državni proračun.

Proračunski rezovi bili bi ravni amputaciji i vode u još dublju recesiju, smatra Milanović.

Zadržat ćete državnu potrošnju na 120 milijardi kuna. Kako namjeravate pokriti deficit od 15 milijardi ako se država neće zaduživati?

- To ćemo vidjeti kad i ako preuzmemo državnu blagajnu. Moramo riješiti problem nelikvidnosti i u prvih 50 dana snimiti stanje državne blagajne da bismo znali s čime možemo računati. Za nas je velik izazov donijeti uravnotežen proračun koji neće biti statičan. Najlakše bi bilo srezati 10 ili 15 milijardi kuna potrošnje u proračunu, ali to bi izazvalo još dublju recesiju. Čak i da se tome nitko ne usprotivi, u društvu ta vrsta bolnih rezova je razvojno problematična i ona bi bila svojevrsna amputacija. Samo kosu i nokte možete odrezati i očekivati da će opet narasti.

Nije li rizično ulaziti u nova zaduživanja kada javni dug iznosi 40 posto, a vanjski više od 100 posto BDP-a?


- Te su brojke zabrinjavajuće, ali s obzirom na našu mogućnost servisiranja duga, nisu alarmantne. Neke zemlje razmjerno imaju veće udjele duga u BDP-u od Hrvatske, ali slažem se da mi preko ovoga ne možemo ići. Moramo podvući crtu. Hrvatska nije pred propašću, ali mora donijeti vrlo ozbiljne odluke, a jedna od njih je da se više ne možemo zaduživati na ovakav način. Moramo se koncentrirati na to da nam cijena zaduživanja ne pređe sedam posto, što će se dogoditi ako nam padne kreditni rejting. Zaduživanje po kamatnoj stopi većoj od sedam posto bilo bi ravno samoubojstvu. Imamo samo 50 dana da spriječimo takav scenarij.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kreditni rejting, zaduživanje, proračun, zoran milanović, bonitet