Hrvatska

NEDJELJOM U DVA: Vladimir Šišljagić: Kako Kosor može biti borac protiv korupcije kad je bila prva suradnica Sanadera?

'Teza da je Sanader sve radio sam je priča za malu djecu.'

FOTO: Vladimir Šišljagić
FOTO: HRT
Piše: PolitikaPlus

- Kako očekivati od Jadranke Kosor da bude glavni borac protiv korupcije kad je tijekom dva mandata bila prva suradnica Ive Sanadera. Sve je znala ili je morala znati. Teza da je Sanader sve radio sam je priča za malu djecu. Nema dvojbe da su i Kosor i mnogi drugi iz vrha HDZ-a dobro znali što se događa, kazao je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

 

'Teza da je Sanader sve radio sam je priča za malu djecu. Nema dvojbe da su i Kosor i mnogi drugi iz vrha HDZ-a dobro znali što se događa.'

Šišljagić je u emisiji u više navrat istaknuo kako s nikim neće koalirati ni prije ni poslije izbora. "Bit ćemo oporba u parlamentu. U nikakvu koaliciju nećemo ulaziti, ali smo spremni surađivati na kvalitetnim projektima koji su u skladu s programom naše stranke", kazao je.

 

Napomenuo je i kako stranka ne razmišlja i ne želi razmišljati o potencijalnoj situaciji da Državno izborno povjerenstvo spriječi kandidaturu Branimira Glavaša, koji će biti nositelj svih lista HDSSB-a, "jer za to nema nikakve zakonske osnove". Dodao je kako bi mogućnost da HDSSB-u zbog toga bude onemogućeno da nastupi na izborima bila "sumrak demokracije".

Upitan je li paradoksalno da zakon dopušta osušenim ratnim zločincima da budu nositelji lista, Šišljagić je odgovorio kako je to stvar pravosuđa, ali i da on osobno ne priznaje presudu Glavašu. Tvrdi kako je taj proces pokrenuo bivši premijer Sanader nakon što je Glavaš postao politička prijetnja, uz napomenu kako je krunski svjedok u slučaju "Garaža", Krunislav Fehir, svoj iskaz mijenjao sedam puta.

 

Upitan da komentira vlastitu izjavu da "HDZ treba zabraniti", Šišljagić je kazao da je zapravo rekao da stranke poput HDZ-a ne bi trebale postojati" i to prvenstveno kao odgovor na izjavu Jadranke Kosor da stranke poput HDSSB-a ne bi trebale postojati. Kazao je da i dalje stoje pri tom mišljenju, "zbog svega što je HDZ na čelu s Jadrankom Kosor učinio državi.

Iako je u više navrata tijekom emisije istaknuo kako HDSSB ima kvalitetan odnos s predstavnicima medija, Šišljagić je ipak iskoristio priliku za osobni obračun s dvojicom novinara - Goranom Flauderom i Dragom Hedlom. Kazao je kako je Flauderu zabranio dolazak na konferencije stranke jer je ometao druge novinare tijekom prezentacije njihovog programa, a zatim " u svom tekstu lagao da novinarima nije bilo dopušteno postavljati pitanja" na kraju prezentacije. Dodao je kako je "Flauder problem već 20 godina" i kako je "na laži naprosto morao odreagirati".

Dragu Hedla Šišljagić je "okrznuo" kada je pričao o financiranju stranke. Kazao je kako ih "neće financirati javna poduzeća jer je to protuzakonito", iako "Hedl stalno pokušava progurati takvu priču". "Da se financiramo ilegalno, HDZ bi to dosad sigurno iskoristio protiv nas", kazao je Šišljagić, dodavši kako će u kampanji potrošiti između 1,8 i 1,9 milijuna kuna.

 

Upitan da komentira vlastitu izjavu da "HDZ treba zabraniti", Šišljagić je kazao da je zapravo rekao da stranke poput HDZ-a ne bi trebale postojati" i to prvenstveno kao odgovor na izjavu Jadranke Kosor da stranke poput HDSSB-a ne bi trebale postojati. Kazao je da i dalje stoje pri tom mišljenju, "zbog svega što je HDZ na čelu s Jadrankom Kosor učinio državi", iako ga je Stanković podsjetio da je 2004. godine pred predsjedničke izbore otvoreno hvalio i podržavao današnju premijerku.

Šišljagić je dodao i kako bi volio da borba s Vladimirom Šeksom, koji će "predstavljati" HDZ u njihovoj izbornoj jedinici, bude korektna, "ali da realnost sugerira kako to ipak neće biti slučaj".