A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdssb-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HDSSB predstavio izborni program sa sloganom 'Za svoje' | Politika+
Hrvatska

STRANKE: HDSSB predstavio izborni program sa sloganom 'Za svoje'

"Nedopustivo je da 92 posto novca iz poreznog sustava odlazi u državnu blagajnu."

FOTO: Arhiv
Piše: P/H

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić rekao je predstavljajući izborni program stranke, koji ima 18 poglavlja, kako stranka promiče povijesnu, kulturnu i vjersku baštinu Slavonije i Baranje te cijele Hrvatske, što su i osnove programa za izlazak iz opće krize i beznađa.

Radi zaštite regionalnih interesa i dosljednje provedbe politike regionalizacije, HDSSB se zauzima za ustroj još jednog doma parlamenta - doma regija.

Izborni slogan HDSSB-a je "Za svoje".

HDSSB zauzima se među ostalim za novi teritorijalni ustroj u kojem će Hrvatska biti podijeljena na pet regija, koje "moraju biti snažne i pogodne" za znatniji prijenos državnih ovlasti te za stvarnu decentralizaciju i radikalne promjene poreznog sustava koji će regiji osigurati znatno veće porezne prihode, rekao je Šišljagić.

Nedopustivo je, istaknuo je, da 92 posto novca iz poreznog sustava odlazi u državnu blagajnu, "a onda, primjerice, Sanader, Kosor, ili neki budući odlučuju kako će se dijeliti novac". Treba provesti takvu fiskalnu decentralizaciju prema jedinicama lokalne samouprave koja će osigurati najmanje 30 posto poreznih prihoda budućim regijama uz preuzimanje određenih ovlasti i obveza, dodao je.

Radi zaštite regionalnih interesa i dosljednje provedbe politike regionalizacije, HDSSB se zauzima za ustroj još jednog doma parlamenta - doma regija.

Važnim je ocijenio i osnutak regionalnog fonda poravnanja radi pomoći zaostalih regija Republike Hrvatske.

Stranka se posebno zauzima za ukidanje izvršnih ovlasti predsjednika države u vanjskoj, obrambenoj i sigurnosnoj politici te za ukidanje neposrednih izbora za predsjednika države. Predsjednika bi trebao birati Sabor "kvalificiranom dvotrećinskom većinom glasova, a mandat predsjednika države treba ograničiti na jedan u trajanju od pet godina".

Također, istaknuo je Šišljagić, treba ukinuti ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske. HDSSB se zauzima za demokratizaciju političkog sustava Republike Hrvatske, što znači punu primjenu čistoga parlamentarnog sustava u kojemu izvršna vlast u cijelosti proistječe iz Sabora i izravno mu je odgovorna.

HDSSB nastavlja svoju "dosljednu politiku protiv centralizacije, metropolizacije, korupcije i kriminala zauzimajući se za politički, financijski i gospodarski jake hrvatske regije koje će hrvatskim građanima osigurati jeftino obrazovanje, stalni posao, veće plaće i pristojne mirovine, a Republici Hrvatskoj značajnu ulogu regionalnog lidera u Europskoj zajednici naroda", rekao je Šišljagić.

Dodao je kako jesu za ulazak u Europsku uniju jer, premda su sigurni da u nju ulazimo nespremni, žele vjerovati da su pregovori kvalitetno odrađeni, ali svakako traže da se, kako je rekao, "sve izpregovarano dostavi javnosti prije provođenja referenduma".


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dom regija, izbori, hdssb, vladimir šišljagić