A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/josip-boljkovac-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

PARTIZANSKI ZLOČINI Uhićen Josip Boljkovac!!! NOBILO: Počela je kampanja! | Politika+
Crna kronika

UHIĆENJE (4): PARTIZANSKI ZLOČINI Uhićen Josip Boljkovac!!! NOBILO: Počela je kampanja!

JOSIP MANOLIĆ: To je glupost na kvadrat!! NOBILO: Bitka za HDZ je počela!

FOTO: Josip Boljkovac
Piše: PolitikaPlus

Josip Boljkovac uhićen je zbog osnovane sumnje da je 1945. godine počinio ratni zločin u Dugoj Resi, potvrdio je Krunoslav Borovec iz MUP-a. Protiv njega je pokrenuta sudska istraga zbog sumnje da je zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak i određen mu je jednomjesečni pritvor zbog teških okolnosti nedjela za koja se tereti. Odluku o pokretanju istrage i jednomjesečnom pritvoru donijela je sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Jadranka Mandušić nakon ispitivanja osumnjičenog Boljkovca, koji je na sud doveden na štakama i u pratnji liječnika.

 

Josipa Boljkovca sumnjiči se za ratni zločin crnogorske jedinice Korpusa Narodne Obrane Jugoslavije (KNOJ) iz svibnja 1945. na području Duge Rese

- Ja sam dobio informaciju da je uhićen, i to je sve što sada znam, sada slijedi pretres stana, u stvari vidjet ću više kad dođem tamo, rekao nam je rano jutros njegov odvjetnik Anto Nobilo, uz napomenu da je Boljkovac još uvijek u svojoj kući.

- Što se tiče timinga, što da vam kažem, stranačka kampanja je počela, kratko je prokometirao Nobilo. No, nakon obavljenog pretresa, kad je Boljkovac već odveden za Zagreb, iznio nam je najvažnije okolnosti. Boljkovca sumnjiče za ratni zločin crnogorske jedinice Korpusa Narodne Obrane Jugoslavije (KNOJ) iz svibnja 1945. na području Duge Rese, kaže Nobilo, dodajući da je riječ o sramotnoj istrazi,  jer Boljkovac nije zapovjedao navedenom postrojbom, pa ni ne može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti.

- Boljkovac nad tom jedinicom nije imao moć te smatram da je ova istraga sramota. Smatram to političkim spinom, što je sramota u funkciji bitke za HDZ, kazao je Nobilo.

"Boljkovac nad tom jedinicom nije imao moć te smatram da je ova istraga sramota. Smatram to političkim spinom, što je sramota u funkciji bitke za HDZ."

Dodao je da je riječ o novom predmetu protiv Boljkovca te da se ne odnosi na ranije istrage za logor Dubovac u Karlovcu. Kazao je da za sada ne zna hoće li se predmet voditi po novom ili starom Zakonu o kaznenom postupku, no da je izvjesno da će Boljkovac za sat ili dva biti odveden u Županijski sud u Zagrebu na saslušanje kod istražnog suca.

Na pitanje je li uopće riječ o dijelu ratnog zločina koji ne zastarijeva ako se radi o događaju nakon 8. svibnja 1945. Nobilo je odgovorio da međunarodne konvencije ne prestaju štititi civile odmah nakon prekida rata, ako su stradavanja civila u izravnoj vezi sa ratnim stradanjima. No, dodao je da on u ovom trenutku ne zna točan datum ni mjesto događaja za koji se Boljkovac tereti.

KOMENTAR:  Skandalozni medijski cirkus Karamarka i Bajića nad 90-godišnjim starcem

Tri i pol sata trajala je pretraga obiteljske kuće u Vukovoj Gorici, nakon koje je bivši šef karlovačke Ozne i prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u pratnji policije odveden. Boljkovac je iz kuće izašao na štakama, teško se krećući. Istražitelji su iz njegova doma iznijeli dvije kutije i jednu vrećicu materijala za daljnju istragu.


........

 


........

 NAKON ISPITIVANJA

Anto Nobilo: Čemu predstava s teško naoružanim specijalcima? Je li prijetila opasnost da partizanske snage naprave juriš na Goricu?


U istrazi protiv Boljkovca trebalo bi se ispitati 50-ak svjedoka. Njegov branitelj Anto Nobilo najavio je žalbu na odluku o pritvoru, a prije je izjavio da je Boljkovac star čovjek koji se jedva kreće i djelomično je dezorijentiran i dementan.

"Nisam siguran zna li Boljkovac što se oko njega događa, ali relativno dobro pamti što se događalo 1945. On je rekao da za ta ubojstva ne zna te da ljude koji su ubijeni ne poznaje", rekao je nakon ispitivanja Nobilo.

Nobilo je rekao kako je Boljkovac na sudu objasnio da su 1945. bile dvije zapovjedne linije – vojno zapovjedništvo Karlovac i zapovjedništvo brigadi Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ), te okružno Odjeljenje za zaštitu naroda (OZNA) u kojemu on nije radio. U istražnom zahtjevu tvrdi se, pak, da je Boljkovac zapovijedao okružnom Oznom za kotar Karlovac.

Na upit vidi li u pokretanju istrage protiv Boljkovca političku konotaciju, Nobilo je odgovorio da se "to prvo nameće", posebice kada se vidi kako je jutros uhićen u Vukovoj Gorici.

"Bila je to predstava za javnost s teško naoružanim policajcima s maskama, a ne vjerujem da je sigurnosna procjena bila da bi Boljkovac mogao pružiti otpor, a ni da bi jake partizanske snage mogle napraviti juriš na Veliku Goricu", rekao je Nobilo, koji  smatra da je riječ o promociji ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koji, "puca na krajnje desno glasačko tijelo", te o pokušaju da se zagluše medijski napisi o kriminalu u HDZ-u.

"Bitka za HDZ je počela", zaključio je Nobilo. 

 

 

 >>> Čičak: Nije Karamarko dao nalog za uhićenje Boljkovca, već Mladen Bajić!

>>> Kosor: Ratni zločini ne zastarijevaju, uhićenje Boljkovca je stvar policije i DORH-a

>>> Damir Kajin: Zar je Tuđman stvarao državu s komunističkim zločincem Boljkovcem?!?

>>> Mesić o uhićenju Boljkovca: Ovo je Karamarkov obračun s antifašizmom


Na upit o zdravstvenom stanju njegovog 89-godišnjeg branjenika, Nobilo je kazao da je Boljkovac star, bolestan i da se teško kreće sa dvije štake te da je na lijekovima zbog čega se čeka i medicinska dokumentacija. No, ustvrdio je da se Boljkovac dobro drži, iako je pomalo dementan te ponavlja stalno iste priče.

Josip Manolić iznenadio se na vijest da Boljkovac uhićen, kratko nam je samo odvratio:

- To je glupost na kvadrat!! Hajde Bok, te poklopio slušalicu.