Regija

MANIFEST: Napadač na veleposlanstvo u Sarajevu: Htio sam pomoći muslimanima!

Dvije osobe koje se dovode u vezu s napadom uhićene su jučer u Gornjoj Maoči, a na ispitivanju je i napadačeva supruga.

Piše: PolitikaPlus

Detalji njegovog manifesta, kada budu otkriveni, vjerojatno će šokirati javnost, a ono što se trenutačno zna jest da je Abdurahman, kako je sebe zvao, pucnjavom u centru prijestonice, prema svojem naumu, 'htio pomoći muslimanima', piše Dnevni avaz.

Ovome u prilog ide i podatak da je terorist, nakon što je kalašnjikovom divljao 40 minuta i ispalio 105 metaka, specijalcima koji su mu se približili rekao 'Nisam došao ubijati muslimane. Sklonite policajce.' Kasnije se pokušao opravdati da je 'na jednog morao pucati'. Dan nakon terorističkog napada na BiH sve sigurnosne strukture bile su na nogama.

Pretresi su provedeni u skoro svim dijelovima BiH, a operativne provjere sumnjivih osoba koje su mogle imati veze s Jašarevićem toliko su široke da će konkretniji podaci biti poznati tek za dva-tri dana, kad se rezultati sumiraju. Dvije osobe koje se dovode u vezu s napadom na Američku ambasadu u Sarajevu uhićene su jučer u Gornjoj Maoči a policija je u blizini Rahića kod Brčkog pronašla i suprugu Mevlida Jašarevića, javlja Sarajevo-x.

 

Navodno je Jašarević u Gornjoj Maoči boravio i prije dva dana, a FTV je javila da je njegova supruga Mirela sinoć bila u selu, u kući poznatog vehabije Nusreta Imamovića. Ona je danas pronađena u selu Rahići kod Brčkog i nju se također ispituje.

Glasnogovornik Policije Brčko distrikta Halid Emkić potvrdio je ranije Srni da se akcija u selu Gornja Maoča provodi po nalogu Tužiteljstva BiH, ali da policija Brčko distrikta samo asistira u toj operaciji.

Osim akcije u Gornjoj Maoči, pripadnici SIPA-e pretresli su i kuću u sarajevskom naselju Vojničko polje. Ova akcija je uslijedila nakon jučerašnjeg uhićenja jedne muške osobe u Sarajevu, koja se dovodi u vezu s jučerašnjim terorističkim napadom na Ambasadu SAD i napadačem Mevlidom Jašarevićem. Pripadnici SIPA-e su sinoć vršili pretrese nekoliko stanova na lokacijama Grbavice i Bistrika.

Podsjećamo, vehabija Mevlid Jašarević pucao je u četvrtak poslijepodne iz kalašnjikova na Ambasadu SAD-a u Sarajevu i pri tome ranio jednog policajca. Američko veleposlanstvo u Sarajevu je zatvoreno, a u Sarajevu su pojačane policijske ophodnje. Kako javljaju tamošnji mediji, ubrzo bi onamo trebali doći i agenti FBI-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SARAJEVO, BOSNA I HERCEGOVINA, VEHABIJE, Mevlid Jašarević