Regija

UDAR NA VEHABIJE : Policija upala u selo Vehabija Gornja Maoča

U selu Gornja Maoča godinama je bila smještena brojna zajednica vehabija čiji su članovi tamo živjeli s obiteljima.

Piše: PolitikaPlus/Dnevni avaz

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine -SIPA upali u selo Gornja Maoča kod Brčkog, sjedištu zajednice radikalnih islamista vehabija, započevši temeljitu pretragu kuća koje se tamo nalaze, izvijestili su lokalni mediji u BiH.

 

U selu Gornja Maoča godinama je bila smještena brojna zajednica vehabija čiji su članovi tamo živjeli s obiteljima. Na čelu zajednice godinama je bio Nusret Imamović poznat po izjavi da samoubilački napadi nisu zabranjeni u islamu.

Riječ je o selu u kojemu je neko vrijeme boravio Mevlid Jašarević, počinitelj terorističkog napada na američko veleposlanstvo u petak u Sarajevu.

 

Glasnogovornik policije distrikta Brčko Halil Emkić potvrdio je kako su agenti SIPA-e nalog za pretragu područja Gornje Maoče dobili od Tužiteljstva BiH koje je preuzelo istragu o napadu u Sarajevu.

Lokalna policija Brčkog nije uključena u ovu akciju.

 

U selu Gornja Maoča godinama je bila smještena brojna zajednica vehabija čiji su članovi tamo živjeli s obiteljima. Na čelu zajednice godinama je bio Nusret Imamovićpoznat po izjavi da samoubilački napadi nisu zabranjeni u islamu. Imamović je opet povezan s Muhamedom Porčom, hafizom (islamskim učenjakom) iz Beča.

 

Vehabije u Gornjoj Maoči nisu priznavale bosanskohercegovačke zakone a lokalni mediji izvijestili su kako čak i djeca uče po nastavnim planovima kakvi se koriste u Jordanu.

 

Jake policijske snage su u veljači 2010. provele veliku raciju u ovom izoliranom selu pronašavši tada manju količinu oružja.

 

List Dnevni avaz objavio je kako je Mevlid Jašarević u Gornjoj Maoči bio u drugoj polovici 2010. te u više navrata ove godine družeći se pri tom s istaknutim članovima lokalne vehabijske zajednice.

List navodi kako je tamo opažen i stanoviti Sejad Plojović podrijetlom iz Novog Pazara u Srbiji koji sada živi u Zagrebu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

napad u Sarajevu, gornja maoča