Regija

REAKCIJE : BIH: Tri i pol tisuće potencijalnih terorista

Mevlid Jašarević je na popisu sumnjivih osoba kojima raspolaže udarna skupina tijela vlasti BiH za borbu protiv terorizma.

Piše: PolitikaPlus/HINA

Čelnici dviju najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik pridružili su se brojnim osudama terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu kojega je jučer izveo Mevlid Jašarević kada je teže ranjen jedan policajac.

 

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almir Džuvo još prije gotovo godinu dana iznio podatak da je u zemlji registrirano tri i pol tisuće osoba koje mogu predstavljati terorističku prijetnju.

Lagumdžija je kazao kako su Jašarevićevi pucnji ujedno bili napad na sve vrijednosti koje podupire SDP. Pozvao je sve političke stranke u BiH da daju odlučan doprinos borbi protiv terorizma bez obzira na razlike koje među njima postoje.

 

-Valjda nam barem za to nisu potrebni nikakvi pregovori, kazao jeLagumdžija.

 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je kazao kako napad na veleposlanstvo SAD-a treba poslužiti kao poticaj da se spriječi djelovanje svih ekstremističkih skupina i pojedinaca.

 

Mevlid Jašarević je na popisu sumnjivih osoba kojima raspolaže udarna skupina tijela vlasti BiH za borbu protiv terorizma.

-Policija i sigurnosne agencije moraju dobiti dodatne ovlasti za borbu protiv terorizma, kazao je Dodik dodajući kako je nedopustivo da obavještajne službe o Jašareviću znaju gotovo sve a da ne spriječe provedbu njegovih terorističkih planova.

 

On je podsjetio i na činjenicu da je ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almir Džuvo još prije gotovo godinu dana iznio podatak da je u zemlji registrirano tri i pol tisuće osoba koje mogu predstavljati terorističku prijetnju.

 

-Ne znam je li jučerašnji terorist bio na tom popisu no znam da tamo nije niti jedan Srbin, rekao je Dodik.

 

Tužitelj Dubravko Čampara  izjavio je kako je Mevlid Jašarević na popisu sumnjivih osoba kojima raspolaže udarna skupina tijela vlasti BiH za borbu protiv terorizma.

 

Vodstvo Islamske zajednice u BiH ranije je kritiziralo ravnatelja OSA-e Džuvu zbog njegovih navoda o postojanju tri i pol tisuće potencijalnih terorista koji su zagovornici radikalnih islamističkih ideja, poglavito onih na kojima se temelji vehabijski pokret.

 

Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić odmah nakon Jašarevićeva terorističkog napada dao izjavu u kojoj je osudio taj čin.

 

-Odlučno ćemo se suprotstaviti svakom pojedincu i skupini koji ugrožavaju mir i sigurnost u ovom gradu i ovoj zemlji", izjavio je Cerić poručivši kako su SAD dokazani prijatelj BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vehabije, mustafa Cerić, Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija