Regija

TERORIZAM: VIDEO Vehabija pucao iz kalašnjikova na američku ambasadu

U napadu ranio dvojicu policajaca, specijalci ga pogodili snajperskim hicem

Piše: PolitikaPlus/sarajevo-x.com

Zasad nepoznati muškarac pucao je iz kalašnjikova na Američku ambasadu u Sarajevu, te je nakon polusatne drame pogođen hicem iz snajperske puške. Prve informacije govorile su da je pogođen u glavu i mrtav, zatim da je teško ranje, a posljednje vijesti govore da je lakše ranjen u nogu. Neki navode da je vehabija, da se zove Mevlid Jašarević, rođen 1988. te da je porijeklom iz Novog Pazara, iz Sandžaka, odnosno Srbije.

Jašarević je boravio u selu Gornjoj Maoči u središnjoj Bosni, poznatom kao sjedištu jedne od zajednica koje okupljaju bivše mudžahedine u BiH.

Na snimci se jasno vidi kako se napadač s oružjem u ruci šeće nasred raskrižja, ne pokušavajući se sakriti.

Naselje Marindvor je blokirano, nakon incidenta Američka ambasada je zatvorena. U napadu je napadač ranio dvojicu pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Sumnja se da je imao i pomagača koji je pucao iz pravca Građevinsko-geodetske i Mašinske škole, nakon čega je pobjegao.

Ubrzo nakon što su se začuli pucnji iz automatskog oružja na teren je upućeno nekoliko policijskih patrola, prenosi portal sarajevo-x.com. Građani koji su bili u blizini se nalaze u hotelu Holiday Inn.

Pucano je s tramvajske stanice na Marindvoru. Na snimci se jasno vidi kako se bradati muškarac u baloneru s torbom i kalašnjikovim  u ruci šeće amo-tamo uz prometnicu, kao na straži, ne pokušavajući se sakriti, a isto tako se vidi i trenutak kad ga je pogodio metak policijskog snajpera.

Navodno je prije toga uzvikivao da "ne želi pucati na braću muslimane nego na Amerikance"...
Prema posljednjim informacijama reportera portala, napadač je ubijen hicem u glavu iz snajperske puške, nakon čega je odveden vozilom Hitne pomoći.Od radnika u Importanne centru se saznaje kako oni još uvijek ne mogu izaći iz objekta jer im policija pretresa automobile, a njih će po izlasku iz centra legitimirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mevlid Jašarević, sarajevo, terorizam