Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Dobre vijesti sa summita EU-a ohrabrile ulagače

Unatoč nedostatku detalja, ulagače je ohrabrila poruka europskih lidera da će europski fond biti povećan s 440 milijardi eura na 1.000 milijardi eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, zahvaljujući napretku u rješavanju europske dužničke krize i dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Unatoč nedostatku detalja, ulagače je ohrabrila poruka europskih lidera da će europski fond za financijsku stabilizaciju biti povećan s 440 milijardi eura na 1.000 milijardi eura. Pozitivno je na tržište djelovala i vijest da je Kina spremna ulagati u taj fond. „U tržište se ugrađuje svaka značajnija vijest sa summita, što pozitivno utječe jer je ljestvica očekivanja postavljena vrlo nisko“, kazao je Joseph Tanious

Dow Jones indeks porastao je 162 boda, ili 1,39 posto, na 11.869 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,05 posto, na 1.241 bod, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 2.650 bodova. Premda do završetka trgovanja na Wall Streetu još nije bio poznat ishod summita Europske unije o planu za suzbijanje dužničke krize, vijesti o napretku u pregovorima između europskih lidera pozitivno su utjecale na tržište.

 

Unatoč nedostatku detalja, ulagače je ohrabrila poruka europskih lidera da će europski fond za financijsku stabilizaciju biti povećan s 440 milijardi eura na 1.000 milijardi eura. Pozitivno je na tržište djelovala i vijest da je Kina spremna ulagati u taj fond.

„U tržište se ugrađuje svaka značajnija vijest sa summita, što pozitivno utječe jer je ljestvica očekivanja postavljena vrlo nisko“, kazao je Joseph Tanious, strateg u J.P. Morgan Fundsu. Europski lideri postigli su i dogovor o dokapitalizaciji europskih banaka, što je pozitivno utjecalo na američki financijski sektor, koji je jučer bio među najvećim dobitnicima. KBW indeks bankarskog sektora porastao je 2,1 posto.

 

Ulagače su ohrabrili i dobri poslovni rezultati kompanija. Cijena dionice Boeinga skočila je 4,5 posto, nakon što je taj proizvođač zrakoplova povećao procjene poslovnih rezultata u ovoj godini. I niz drugih kompanija izvijestilo je o boljim nego što se očekivalo rezultatima u trećem tromjesečju. Prema podacima Reutersa, od 206 kompanija iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 72 posto svojim je rezultatima nadmašilo očekivanja analitičara. I najnoviji makroekonomski podaci pokazuju da američkom gospodarstvu ne prijeti recesija. Narudžbe za trajne proizvode porasle su u rujnu 1,7 posto, što je njihov najveći rast u posljednjih šest mjeseci.

 

„Strahovanja od recesije s dvostrukim dnom bila su pretjerana, no čini se da će razdoblje sporog rasta gospodarstva potrajati neko vrijeme“, kaže Mark Vitner, ekonomist u tvrtki Wells Fargo Securities. A za koliko je u trećem tromjesečju porastao bruto domaći proizvod SAD-a pokazat će izvješće vlade u četvrtak.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je gospodarstvo ojačalo 2,5 posto, što bi predstavljalo ubrzanje u odnosu na 1,3-postotni rast BDP-a u drugom kvartalu. Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE ojačao je 0,50 posto, na 5.553 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,51 posto, na 6.016 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 3.169 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europski fond, wall street, svjetska tržišta, nasdaq, dow jones, s&p 500