Zagreb

STUDENTI: Prekinuta blokada Filozofskog fakulteta, upisi produženi do 15. prosinca

Loptica o plaćanju školarina prebačena na ministarstvo

Piše: Ivan Klarić

Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon 2,5 sata vijećanja ukinuo je blokadu administrativne zgrade i najveće dvorane fakulteta.

 

- Zbog zahtjeva studenata produžili smo rok upisa studenata do 15 prosinca ,time smo dali priliku višim instancima ,da preuzmu plaćanje participacija studentima – rekao je dekan Filozofskog fakuteta  Damir Boras. 

 

Time je 'vrući kesten' studenskih zahtjeva prebačen na ministarstvo obrazovanja.

 

- Izvješćujemo da je istovremeno većina studenata upisala godinu pod uvjetima kao i na ostalim fakultetima u zemlji. Ovih smo dana primili brojne zahtjeve studenata da im se omogući neometan pristup studentskoj službni, na što kao studenti imaju pravo. Još jednom potvrđujemo da studentska služba neometano radi, ustvrdio je Boras i nadodao.

 

- Ova posljednja akcija izašla je iz akademskih okvira i okvira prihvatljivoga prosvjednog ponašanja čime je nanesena šteta ugledu Fakulteta u cjelini. Takvom je akcijom taj dio studenata napustio načelni položaj zalaganja za visoko obrazovanje kao javno dobro, rekao je dekan Filozofksog fakulteta odbivši komentirati da je prilikom blokade referade fizički nasrnuo na jednu studenticu koja ga je snimala.

 

 

 

- Vijeće me je savjetovalo da o tome ne pričam ništa više, ustvrdio je Boras ne obrazloživši zašto i da li se iza toga krije bojazan da će studentica podići protiv njega prijavu.

 

Odmah poslije Borasa, brojnim novinarima obratili su se i studenti kojima Boras nije dao da svoju verziju izlože u prostorijama fakulteta nego ispred.

 

- Prije gotovo mjesec dana uprava fakulteta odlučila je financijski manjak koji je uzrokovalo ministarstvo neizvršavanjem svojih obveza riješiti naplaćivanjem od vlastitih studenata. Studenti koji su prošle godine upisali prvu godinu preddiplomskog studija zbog studentskog pritiska bili su oslobođeni plaćanja školarina, a ministartvo im je javno obećalo da će tako biti sve dok budu redoviti studenti. Ipak, sada veliki broj studenata unatoč redovitom izvršavanju obveza mora platiti školarine, započeli su svoju verziju nezadovoljni studenti.

 

- Nakon što je naša zadnja akcija rezultirala pristankom uprave  na ono što rijetko čini - da pristane na diskusiju o vlastitim odlukama na izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća, tijela koje bi u demokratskoj praksi takve odluke i trebalo donositi. Nakon sjednice uprava je javno obećala da će naplatu školarina odgoditi do izbora te zajedno sa studentima organizirati pritisak prema instanci koja je problem i prouzrokovala - resornom ministarstvu. No, ubrzo se ispostavilo da je to obećanje bilo isprezno - samo dan nakon dekanovog javnog obećanja studenti su u referadi saznali da bez djelomičnog ili potpunog plaćanja školarine ne mogu upisati godinu ni ostvariti svoja socijalna prava, ustvrdili su studenti i onda posjetili  da je zadnjoj studentskoj blokadi dekan Boras napao njihovu kolegicu zbog čega traže oštre sankcije spram dekana što bi, kažu, rezultiralo i njegovom ostavkom.

 

- Prekid ove blokade nipošto ne znači odustajanje od brobe za besplatno obrazovanje. Borbu nastavljamo bez obzira na to što nas je uprava izigrala. Također, željeli bismo naglasiti da argument resornog ministarstva o nepostojanju sredstava u proračunu pobija i današnja preraspodjela. Novca ima, ali Vladi nije prioritet visoko obrazovanje dostupno svima već je dio proračunskog novca prenamijenila u vojnu nabavi u MUP, naposljetku će razočarani studenti koji su naglasili da je pred njima strateška procjena i planiranje skorih akcija, usmjerenih prema svim odgovornim i nadležnim instancama.


 

Studenti su u ponedjeljak 24. listopada blokirali studentske službe, upravu, dekanat i najveću fakultetsku dvoranu D7 tvrdeći da su prevareni jer unatoč ranijoj najavi dekana Borasa da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, studentska referada po nalogu uprave svejedno tako upisanim studentima nije pristala izdavati potvrde koje su im potrebne radi ostvarivanja studentskih prava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir boras, blokada, studenti