Zagreb

MUKE PO HOLDINGU: Tko može spasiti Zagrebački velesajam: Dok sajmovi zamiru, rastrošnost ostaje

50 auta i vozača, tehnički i financijski sektor ostaju, iako poslove obavljaju vanjske službe.

Piše: PolitikaPlus

Do petka 14. listopada dajte otkaz svima s visokim menadžerskim plaćama koji ne rade svoj posao ili su svojom nesposobnošću nanijeli nepopravljivu, milijunsku štetu Zagrebačkom velesajmu – bio je to zahtjev upravi Zagrebačkog holdinga kojeg su prošli tjedan poslali članovi Sindikata trgovine Hrvatske, podružnice Velesajam, tražeći istodobno utvrđivanje materijalne odgovornosti za gubitke u poslovanju, zadržavanje sajamske djelatnosti na postojećoj lokaciji, izvješće o rezultatima revizije za "najbožićniji sajam 2010. godine“ te utvrđivanje obveze konzultacija sa sindikatom i Radničkim vijećem pri biranju i postavljanju direktora.

Petak 14. je prošao, Zagrebački velesajam je i dalje bez voditeljice koja je podnijela ostavku, a njeni suradnici i dalje na radnim mjestima. U petak je održan skup zaposlenika na kojem su sudjelovao i predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović. Podršku radnicima dao je i Branko Borković, Mladi Jastreb. Nekolicina zaposlenika Zagrebačkog velesajma koji su prisustvovali skup u razgovoru za Politikuplus izrazili su čuđenje atmosferom i zahtjevima sindikalne povjerenice.

Mi smo svjesni problema. Voditeljica Zagrebačkog velesajma nije se snašla, no uistinu je smiješno prozivati vodstvo velesajma kao jedine krivce za gubitke. Uzrok lošeg poslovanja je prije svega gospodarska kriza, pa nudili smo nekim izlagačima besplatan prostor samo da izlažu, ali su nas zbog krize odbili.

– Sindikalna povjerenica tražila je ultimativno otkaz za troje zaposlenika Zagrebačkog velesajma, pa iako se radi o rukovodećem kadru, neki od nas ostali su šokirani tim zahtjevom, jer, kao prvo, to je u neskladu sa sindikalnom misijom, a da ne govorim o pravnim reperkusijama takve odluke, kaže jedan od naših sugovornika koji ističe da je situacija na velesajmu loša, međuljudski odnosi poremećeni i da se on osobno boji za vlastito radno mjesto. Uprava Holdinga odbacila je zahtjeve sindikalne podružnice o otkazima prije svega jer drže da prozvani zaposlenici ne mogu, niti trebaju snositi posljedice za probleme, ali i svjesni da bi ih takva odluka puno stajala.

– Mi smo svjesni problema. Voditeljica Zagrebačkog velesajma nije se snašla, no uistinu je smiješno prozivati vodstvo velesajma kao jedine krivce za gubitke. Uzrok lošeg poslovanja je prije svega gospodarska kriza, pa nudili smo nekim izlagačima besplatan prostor samo da izlažu, ali su nas zbog krize odbili, kaže naši sugovornik iz Uprave Holdinga.

Zagrebački velesajam već godinama bilježi gubitke, to je neosporna činjenica. Pitanje je koliko je za to krivo rukovodstvo, a koliko aktualna gospodarska situacija. Naime, tvrtke koje izlažu na sajmovima, sve češće otkazuju dolazak na Zagrebački velesajam pritisnuti problemima u poslovanju, a istovremeno i samo sajmovanje je u krizi. Za značajniji zaokret na Zagrebačkom velesajmu, u sastavu Holdinga već se dugo nema ni volje ni hrabrosti, a ni dogovara između grada i Holdinga.

Oko 240 radnika čija je prosječna neto plaća oko 7.500,00 kuna danas, s obzirom na obujam posla pretežak je uteg za vlasnike.
Oko 240 radnika čija je prosječna neto plaća oko 7.500,00 kuna danas, s obzirom na obujam posla pretežak je uteg za vlasnike. Pridodamo li tome da im Kolektivni ugovor jamči regres od 2.800 kuna, božićnicu od 2.800 kuna te bon za Uskrs od 400 kuna više je nego jasno da Zagrebački velesajam nije konkurentan na tržištu. Borba sindikata za očuvanje radnih mjesta i svih beneficija koje im jamči Kolektivni ugovor je razumljiva, no je li i realna pogotovo uzmemo li zaštiti koju imaju radnici u privatnom sektoru.

- Pravo je pitanje koliko su sami zaposlenici spremni podnijeti problem poslovanja i odreći se nekih svojih prava. Najlakše je upirati prstom na vodstvo i okrivljivati ga za loše poslovanje. Neosporno je da su i oni griješili, ali isto tako je svima jasno da je glavni krivac kriza zbog koje izlagači krešu svoje troškove i nerijetko odustaju od izlaganja na Zagrebačkom sajmu. Unatoč smanjenju sajmova i izlagača, na Zagrebačkom velesajmu nije bilo smanjenja radne snage, odnosno otkaza. I o tome bi sindikati morali voditi brigu, kaže za Politikuplus izvor iz Zagrebačkog Holdinga koji za sada želi ostati anoniman.

Tko kod došao za novog direktora, morati će se bez obzira na Kolektivni ugovor suočiti s nerealno visokim troškovima hladnog pogona i prekobrojnim zaposlenicima.

"Ne bih rekao da iza toga stoji HDZ. No, netko pušta spinove poput onoga da će Mislav Žagar doći za novog voditelja Zagrebačkog velesajma, što je apsolutna laž, ili da će netko rasprodati velesajam, što je opet neistina."

Zagrebački velesajma, tako na raspolaganju ima čak 50 automobila i 15 vozača. Uz voditeljicu Zagrebačkog velesajma i njenu pomoćnicu, tu su i četiri direktora, naravno, s vlastitim tajnicama. Opći sektor uz direktora i tajnicu ima pet odjela, naravno s rukovoditeljima i tajnicama. Iako ima vlastiti odjel zaštite, Velesajam godišnje troši na vanjsku uslugu zaštite oko dva milijuna kuna. Slična je situacija i s odjelom čišćenja koji na vanjske usluge čišćenja troši oko dva i pol milijuna kuna. I na vanjske usluge odvjetnika godišnje se potroši oko milijun kuna. Posebna je priča Financijski sektor, koji uz direktoricu i tajnicu ima čak 30 ljudi, iako više za njime nema potrebe, jer sva plaćanja idu preko Holdingove riznice. 

Tehnički sektor ima preko 70 ljudi, a najviše usluga rade vanjski kooperanti u višemilijunskim godišnjim iznosima od oko pet milijuna kuna, a sve se više unajmljuju radnici sa strane za montaže štandova - zbog dobne strukture zaposlenika i bolovanja!!!??

Neki od naših izvora uvjereni su da iza posljednjih napada stoji HDZ, koji u posljednje vrijeme nerijetko proziva Holding za loše poslovanje, želeći na taj način kontrirati SDP-u koji njih napada za lođe stanje u gospodarstvu.

– Ne bih rekao da iza toga stoji HDZ. No, netko pušta spinove poput onoga da će Mislav Žagar doći za novog voditelja Zagrebačkog velesajma, što je apsolutna laž, ili da će netko rasprodati velesajam, što je opet neistina, kaže naš izvor iz Uprave Holdinga. S druge strane, neki od naših sugovornika tvrde da iza najnovijeg pritiska sindikata stoji isključivo osobna ambicija jedne sindikalne čelnice koja želi zasjesti na upražnjeno mjesto voditeljice Zagrebačkog velesajma.   

''''''''SUPROTSTAVLJENI INTERESI

Posebno je zanimljivo da Sindikalna povjerenica Zagrebačkog velesajma koja traži odlazak uprave je i samo koordinatorica sajmova koji bilježe gubitke. Pitanje li bi li po toj logici i ona trebala odstupiti. Jedan od naših izvora koji nije lijepim riječima govorio o samoj sindikalnoj povjerenici ipak nam je rekao kako ne bi želi da se ovaj tekst izrodi u osobni obračun s njom.

– Problemi postoje bez obzira na nerealne zahtjeve sindikalne povjerenice i njeno prebacivanje cijel krivnje isključivo na upravu velesajma. Ovo je prilika da se sam Holding suoči sa stvarnim problemima velesajma i njegovom budućnosti. Pri tome sindikati moraju biti svjesni da ovoliki broj zaposlenih i s ovim pravima je apsolutno nerealan. Pogotovo ako uzmete u obzir sve vanjske usluge koje se unatoč pustim odjelima i zaposlenima moraju koristiti- kaže jedan od naših izvora.   ''''''''


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ibo čović, zagrebački holding, zagrebački velesajam