Crna kronika

POLICIJSKE METODE: VIDEO Policija odbacuje optužbe o brutalnom uhićenju Siniše Krčmareka

U policiji tvrde da Krčmarek nije želio pokazati osobnu iskaznicu, da je vrijeđao policajce.

Piše: P/H

Pokret Građanska solidarnost stavio je na YouTube videosnimku uhićenja bivšeg branitelja Siniše Krčmareka, a neki mediji ustvrdili su da je riječ o brutalnom upadu dvojice policajaca na privatni posjed bez naloga i obrazloženja, što su u zagrebačkoj policiji danas zanijekali.

U dvominutnoj snimci, koju je kamerom snimio brat Siniše Krčamareka, vidi se kako dvojica policajaca na silu uhićuju 38-godišnjeg Krčmareka u njegovu dvorištu u Velikoj Kosnici, dok njegova supruga od policajaca opetovano neuspješno traži da pokažu značke i nalog za uhićenje i ulazak na privatni posjed. Tome su svjedočila i uhićenikova djeca koja su počela plakati i vrištati.

Na video snimci se jasno vidi da je policajac upao u dvorište iznerviran time što ga se snimalo, zahtijevajući da se isključi videokamera, a zatim iz dvorišta grubo izvlači Krčmareka, ne reagirajući na zahtjeve da se legitimira i pokaže značku.

Mediji su objavili da Krčmarek redovito sudjeluje u velikom broju građanskih inicijativa te da je prije dva dana bio redar na prosvjedu "15. O Occupy Zagreb" protiv neoliberalnog i korporativnog kapitalizma.

Iz zagrebačke policije odbacili su da uhićenje ima ikakve veze s tim prosvjedom i Krčmarekovim djelovanjem. Kažu da su policajci u njegovo dvorište stigli nakon dojave susjeda koji tvrdi da su ga Krčmarekova djeca gađala iz zračne puške, što je kazneno djelo dovođenja u opasnost života.

U policiji tvrde da Krčmarek nije želio pokazati osobnu iskaznicu, da je vrijeđao policajce i namjeravao se udaljiti te da su oni zakonito uporabili silu kako bi ga uhitili.

No, na video snimci se ne vidi što je tome prethodilo, ali se jasno vidi da je policajac upao u dvorište iznerviran time što ga se snimalo, zahtijevajući da se isključi videokamera, a zatim iz dvorišta grubo izvlači Krčmareka, ne reagirajući na zahtjeve da se legitimira i pokaže značku.

Po riječima glasnogovornice zagrebačke policije Jelene Bikić, Krčmarek je na kraju, nakon dolaska i trećeg policajca, bez otpora pristao otići u policijsku postaju, gdje se potpisao na zapisnik bez ikakve primjedbe na postupanje policajaca.

"Nema govora ni o kakvoj brutalnosti", ustvrdila je i dodala da je utvrđeno da su policajci pri uhićenju postupili po zakonu.

Kazala je da je Krčmarek na kraju prekršajno prijavljen jer je vrijeđao i omalovažavao policajce te se odbio legitimirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jelena bikić, mup, siniša krčmarek, uhićenje, policija