A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/suncani-hvar-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

AZTN odbacio zahtjev za državnu potporu Sunčanom Hvaru | Politika+
Tvrtke

AUDIO: AZTN odbacio zahtjev za državnu potporu Sunčanom Hvaru

Pozajmica i pretvaranje potraživanja u vlasnički udjel u Sunčanom Hvaru ne predstavlja državnu potporu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) danas je odbacilo zahtjev Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) za odobrenje državne potpore u obliku pozajmice i pretvaranja potraživanja u vlasnički udjel u Sunčanom Hvaru, jer to ne predstavlja državnu potporu.

Potraživanja po osnovi pozajmica Sunčanom Hvaru pretvorit će u vlasnički ulog, a kamate otpisati primjenom načela privatnog/tržišnog investitora.

Pozajmica i pretvaranje potraživanja u vlasnički udjel u Sunčanom Hvaru ne predstavlja državnu potporu iako je riječ o ulaganju državnih sredstava u privatnog poduzetnika za kojeg je nedvojbeno utvrđeno da je u teškoćama, navodi se u priopćenju AZTN-a.

Riječ je o prvom takvom pojedinačnom slučaju pred Agencijom u kojem je stručna služba AZTN-a utvrdila da je riječ o realizaciji dogovora postignutog između dva najveća dioničara - Orco Property Groupa i AUDIO-a.

Temeljem toga će se potraživanja po osnovi pozajmica Sunčanom Hvaru pretvoriti u vlasnički ulog, a kamate otpisati primjenom načela privatnog/tržišnog investitora.

Prema propisima o državnim potporama, to se načelo smatra ispunjenim u slučajevima kada država ulaže sredstva u poduzetnika na način prihvatljiv privatnom/tržišnom investitoru, procjenjuje rizik i očekuje buduću dobit, odnosno ulaže istovremeno i pod jednakim uvjetima kao i privatni/tržišni investitor, što je dokaz povjerenja tržišta u poslovanje poduzetnika, stoji u priopćenju.

Takvo ulaganje države kao vlasnika, provedeno proporcionalno postojećem vlasničkom udjelu i usporedno s ulaganjem kapitala privatnog investitora pod jednakim uvjetima, ne sadrži državnu potporu već se smatra ulaganjem po načelu tržišnog ulagača.

AZTN je također utvrdio da će se od 14. listopada i dalje primjenjivati osnovna referentna stopa u iznosu od 3,47 posto, a privremena osnovna referentna stopa za odobrene programe državnih potpora ostat će 2,88 posto.

Referentna stopa izračunava se temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana, a mijenja se ako u tri mjeseca od zadnjeg utvrđenog prosjeka dođe do odstupanja većeg od 15 posto.

Budući u prethodnom tromjesečju nije zabilježeno takvo odstupanje, AZTN je donio odluku o daljnjoj primjeni postojeće referentne stope.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aztn, potpore, sunčani hvar, sunh-r-a, audio, državne potpore, hfp, orco, orco property group, hvar