Hrvatska

ŽESTOKA PORUKA: Vladimir Šeks HDSSB-u: Vodite lažnu brigu o radnicima Đakovštine!

Nemojte demagoški upotrebljavati radnike Đakovštine, vi vodite lažnu brigu i lijete krokodilske suze za radnicima, poručio je Šeks.

FOTO: Vladimir Šeks
Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks nije danas udovoljio zahtjevu za stankom koji je uputio HDSSB kako bi upozorio na dramatično stanje 350 radnika tvrtke Đakoviština koji su u štrajku, poručivši Zoranu Vinkoviću, gradonačelniku Đakova koji je i tražio stanku, da prestane teško stanje radnika koristiti u političke svrhe.

 

Nemojte demagoški upotrebljavati radnike Đakovštine, vi vodite lažnu brigu i lijete krokodilske suze za radnicima, poručio je Šeks.

"Nemojte demagoški upotrebljavati radnike Đakovštine, vi vodite lažnu brigu i lijete krokodilske suze za radnicima", poručio je Šeks Vinkoviću, kojemu je izrekao opomenu s oduzimanjem riječi. "Neću vam dopustiti da pravite cirkus od Sabora", dodao je Šeks.

Sve je počelo kada je Vinković, ispravljajući netočni navod HDZ-ovca Krešimira Filipovića u raspravi o kanalu Dunav-Sava, prozvao vladu da ne želi pomoći Đakovštini u stečaju, oslovivši pritom premijerku Jadranku Kosor kao "drugaricu", a potom i zatraživši stanku u ime HDSSB-ova kluba.

Šeks mu je poručio da stanku ne može odobriti jer je tema o kojoj želi govoriti izvan dnevnog reda sjednice, dok je njegovo etiketiranje predsjednice vlade nazvao grubom klevetničkom uvredom.

Vinković je, pak, ustrajao u zahtjevu za stankom, ističući da je situacija u Đakovštini dramatična, da 350 radnika štrajkaju u krugu tvrtke "opasani bodljikavom žicom", zatraživši od zastupnika HDZ-a i SDP-a da podrže parlamentarnu raspravu o tom problemu.

"Želimo javnosti objasniti što se događa u srcu Slavonije, u gradu kojega ste počasni građanin", poručio je Šeksu.

Kazao je da se nitko, pa ni premijerka, ne bi trebao stidjeti svoje prošlosti, ali i dodao: "Ja se ispričavam što sam povrijedio drugaricu".

"Poznat mi je stil 'ispričavam se što sam nekoga poslao tamo i onamo, što sam ga nazvao ovako i onako'", uzvratio mu je Šeks, odbacivši prozivke da krši Poslovnik, te ustrajući na tome da ne odobri stanku.

Vinković ga je potom prozvao da onemogućava raspravu o problemima ljudi koji spavaju pod otvorenim nebom, koji zbog neisplaćenih plaća i doprinosa nemaju za kruh i mlijeko, ne mogu školovati svoju djecu. "Jedino fali da na bodljikavoj žici piše 'Arbeit macht frei' pa bi valjda onda bili zadovoljni", naglasio je Vinković.

Šeks ga je potom pozvao da se, smatra li se oštećenim, obrati Odboru za Ustav i Poslovnik, a nakon učestalih Vinkovićevih podizanja pločice za kršenje Poslovnika izrekao mu i opomenu, a potom i opomenu s oduzimanjem riječi.

"Vlada radi da se razriješi taj gorući problem. Imam puno razumijevanja i osjećaja i uključen sam u rješavanje problema radnika Đakovštine", rekao je Šeks.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, đakovština, hrvatski sabor, zoran vinković, vladimir šeks, hdssb