Burze

BURZA: Wall Street: ulagači oprezni, Slovačka i Alcoa razočarale

U slovačkom parlamentu odbijen prijedlog zakona o povećanju mogućnosti europskog fonda za financijsku stabilnost

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters
Slovačka je jedina od 17 članica eurozone koja je odbila taj zakon, a da bi bio primijenjen u cijelom bloku, potrebna je podrška svih članica. Ipak, očekuje se da bi u drugom glasanju, koje bi se trebalo održati do kraja tjedna, taj zakon mogao dobiti 'zeleno svjetlo

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer ulagači nisu željeli znatnije mijenjati pozicije uoči glasanja u Slovačkoj o europskom fondu za financijsku stabilnost i početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

 

Dow Jones indeks oslabio je 17 bodova, ili 0,15 posto, na 11.416 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,05 posto, na 1.195 bodova, a Nasdaq indeks 0,66 posto, na 2.583 boda.

 

Pozornost ulagača na svim svjetskim burzama bila je jučer usmjerena na slovački parlament, gdje je nakon 10 sati rasprave, odbijen prijedlog zakona o povećanju mogućnosti europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), vrijednog 440 milijardi eura. Taj zakon, koji se smatra glavnim oružjem protiv dužničke krize, omogućio bi da se sredstvima EFSF-a kupuju državne obveznice, te izravno kreditiraju članice eurozone i banke.

 

Slovačka je jedina od 17 članica eurozone koja je odbila taj zakon, a da bi bio primijenjen u cijelom bloku, potrebna je podrška svih članica. Ipak, očekuje se da bi u drugom glasanju, koje bi se trebalo održati do kraja tjedna, taj zakon mogao dobiti 'zeleno svjetlo'. Neuspjeh u slovačkom parlamentu nije utjecao na Wall Street jer je glasanje uslijedilo nakon zatvaranja tržišta. S druge strane, pozitivno je na ulagače utjecala zajednička izjava inspektora Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke da će Grčka vjerojatno početkom idućeg mjeseca dobiti novu tranšu zajma od 8 milijardi eura kako bi izbjegla bankrot.

 

Ulagači su jučer bili oprezni i zbog sezone objave poslovnih rezultata američkih kompanija za treće tromjesečje, koja je započela izvješćem Alcoe. Nakon zatvaranja Wall Streeta, najveći američki proizvođač aluminija izvijestio je da je u trećem tromjesečju ostvario veću dobit nego godinu dana prije, no zbog usporavanja gospodarskog rasta posljednjih mjeseci i pada cijena aluminija, zarada i prihodi Alcoe pali su u odnosu na drugi kvartal i bili slabiji od očekivanja analitičara.

 

Čista dobit Alcoe iznosila je u proteklom kvartalu 172 milijuna dolara, ili 15 centi po dionici, dok su analitičari očekivali zaradu od 22 centa po dionici. Tijekom redovnog trgovanja cijena dionice Alcoe porasla je 2 posto, no nakon slabih rezultata, u elektroničkom je trgovanju ta dionica pojeftinila više od 5 posto. Na suzdržanost ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni promet u ovoj godini iznosi 8,03 milijarde.

 

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 16 naprema 13. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,06 posto, na 5.395 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 3.153 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,30 posto, na 5.865 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

efsf, slovačka, nyse, wall street, dow jones, nasdaq, s&p 500, alcoa