A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kolera-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tisuće umrlih u epidemiji kolere u središnjoj Africi | Politika+
Zdravlje

ZARAZA: Tisuće umrlih u epidemiji kolere u središnjoj Africi

"U DR Kongu ove je godina izbila kolera u pokrajinama gdje te bolesti nije bilo zadnjih deset godina."

Piše: PolitikaPlusHina/AFP

Dijelove središnje i istočne Afrike pogodila je jedna od najvećih epidemija kolere u povijesti s više od 85.000 prijavljenih slučaja i 2.466 umrlih ove godine, upozorila je u utorak UN-ova zaklada za djecu (UNICEF).

"U DR Kongu ove je godina izbila kolera u pokrajinama gdje te bolesti nije bilo zadnjih deset godina. Upravo u tim regijama stopa smrtnosti je veća nego u krajevima gdje je kolera endemska"

"Broj registriranih oboljelih pokazuje da je regija suočena s jednom od najvećih epidemija u njezinoj povijesti", rekla je glasnogovornica UNICEF-a Marixie Mercado.

Broj oboljelih najviše raste u Čadu gdje je epidemija najveća, a slijede Kamerun i Demokratska Republika Kongo gdje je stopa smrtnosti veća od 5 posto. U nekim područjima stopa smrtnosti prelazi i 22 posto, rekla je glasnogovornica.

UN-ove agencije upozorile su da se kolera pojavila u regijama gdje nije endemska i stanovnici tih regija nisu dovoljno upoznati s načinima kako se nositi s bolešću i spriječiti njezino širenje.

"U DR Kongu ove je godina izbila kolera u pokrajinama gdje te bolesti nije bilo zadnjih deset godina", rekao je jedan glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Upravo u tim regijama stopa smrtnosti je veća nego u krajevima gdje je kolera endemska", kao što su Sjeverni i Južni Kivu, objasnio je.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolera, epidemija, who, kongo, čad, svjetska zdravstvena organizacija