Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: ECB ohrabrio ulagače, cijene porasle treći dan

„Cijene su dionica ponovno porasle jer se ulagači nadaju da će europski dužnosnici postići sporazum i spasiti nas“

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle treći dan zaredom jer je Europska središnja banka najavila dodatno mjere podrške bankama, što bi trebalo ublažiti štete od dužničke krize.

Dow Jones indeks ojačao je 183 boda, ili 1,68 posto, na 11.123 boda, dok je S&P 500 skočio 1,83 posto, na 1.164 boda, a Nasdaq indeks 1,88 posto, na 2.506 bodova.

Čelnici ECB-a odlučili su na jučerašnjoj sjednici ponuditi europskim bankama neograničene iznose jeftinih kredita s rokom dospijeća od godinu dana sve do 2013. To će bankama olakšati financiranje, s obzirom da već dulje vrijeme međubankarsko tržište kratkoročnih kredita slabo funkcionira.

„Cijene su dionica ponovno porasle jer se ulagači nadaju da će europski dužnosnici postići sporazum i spasiti nas“

Zabrinute zbog financijske nestabilnosti, banke, naime, nevoljko kreditiraju jedna drugu, što potiče cijenu novca i otežava ionako složen položaj banaka, s obzirom na njihovu izloženost dugovima prezaduženih članica eurozone.

Odluka ECB-a potaknula je rast cijena dionica banaka, pa je S&P indeks financijskog sektora bio najveći dobitnik. S jučerašnjim skokom od 3,2 posto, dobici tog sektora u posljednja tri dana dosegnuli su 8,8 posto.

Pozitivno na financijski sektor, ali i cijelo tržište, djeluju i vijesti da dužnosnici eurozone rade na zajedničkom planu za dokapitalizaciju banaka, kako bi se ublažile štete od dužničke krize.

„Cijene su dionica ponovno porasle jer se ulagači nadaju da će europski dužnosnici postići sporazum i spasiti nas“, kaže Doug Roberts, strateg u tvrtki Channel Capital Research.

Ulagače su ohrabrila i izvješća američkih trgovačkih lanaca, kao što su Macy's, Target i Nordstrom, o rastu prodaje u prošlom mjesecu. To pokazuje da potrošnja Amerikanaca ne slabi, pa su ublažena strahovanja ulagača od nove recesije.

U fokusu je jučer bilo i izvješće o nezaposlenosti u SAD-u prošloga tjedna. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je za 6.000, na 401.000. To je nešto bolji podatak nego što se očekivalo, pa se ulagači nadaju da će i ključno izvješće o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak, pozitivno utjecati na tržište.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu u SAD-u broj novih radnih mjesta povećan za 60.000, nakon što je u kolovozu stagnirao. Procjenjuju, također, da je stopa nezaposlenosti u rujnu ostala nepromijenjena na 9,1 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 3,71 posto, na 5.291 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 3,15 posto, na 5.645 bodova, a pariški CAC 3,41 posto, na 3.075 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, SVJETSKA TRŽIŠTA, NASDAQ, DOW JONES, S&P 500, ECB, Doug Roberts