Burze

RAST CIJENA: Wall Street: Cijene dionica porasle drugi dan zaredom

Dionice porasle zahvaljujući zahvaljujući dobrim podacima iz američkog gospodarstva i EU dužnosnici razmatraju zajednički plan za pomoć bankama.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući relativno dobrim podacima iz američkog gospodarstva i vijestima da europski dužnosnici razmatraju zajednički plan za pomoć bankama.

 

Dow Jones indeks ojačao je 131 bod, ili 1,21 posto, na 10.939 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,79 posto, na 1.144 boda, a Nasdaq indeks 2,32 posto, na 2.460 bodova.

Nada da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju potaknula je rast cijena nafte i sirovina, pa su jučer ojačale dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Ulagače je jučer ohrabrio podatak Instituta za menadžere nabave da je njegov indeks aktivnosti u uslužnom sektoru u rujnu iznosio 53 boda. Premda manji nego mjesec dana prije, kada je dosegnuo 53,3 boda, taj je podatak nešto bolji od očekivanja i ukazuje na nevelik, ali ipak rast dominantnog sektora američkog gospodarstva.

 

Izvješće ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, pokazuje, pak, da je u privatnom sektoru u rujnu zaposlena 91.000 osoba, više od 75.000, koliko su procjenjivali analitičari. Ti podaci nisu izazvali euforiju, ali nisu ni razočarali.

„Ovi podaci pokazuju da je američko gospodarstvo zapelo, raste ispod potencijala, ali ne uronjava u novu recesiju“, kaže Omair Sharif, ekonomist u RBS-u.

 

Nada da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju potaknula je rast cijena nafte i sirovina, pa su jučer ojačale dionice u rudarskom i energetskom sektoru. Među najvećim je dobitnicama bila i dionica Yahooa, s rastom cijene za više od 10 posto, nakon vijesti da softverski div Microsoft razmatra mogućnost preuzimanja tog web pretraživača.

 

Snažno je, više od 12 posto, skočila i cijena dionice Research In Motiona, zbog špekulacija o preuzimanju tog proizvođača BlackBerrya. Obujam trgovanja ponovno je bio iznad prosjeka. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 9,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni promet u ovoj godini iznosi 7,98 milijardi.

 

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 11 naprema 4. Poboljšanje raspoloženja na Wall Streetu pripisuje se i vijestima da europski dužnosnici razmatraju mogućnost zajedničke podrške bankama. Ulagači se, naime, plaše da bi bankrot Grčke izazvao oštar pad cijena obveznica te članice eurozone, pa bi europske banke pretrpjele goleme gubitke, što bi moglo izazvati novu financijsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine.

 

Vijesti o mogućem zajedničkom europskom planu za limitiranje gubitaka banaka i njihovu dokapitalizaciju, u slučaju bankrota Grčke, potaknule su jučer snažan skok cijena dionica na europskim burzama.

 

Londonski FTSE ojačao je 3,19 posto, na 5.102 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4,91 posto, na 5.473 boda, a pariški CAC 4,33 posto, na 2.973 boda.wal

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene dionica, nyse, wall street, svjetske burze, svjetska tržišta, dow jones, nasdaq, s&p 500