Zagreb

KONTROVERZE: Preimenovanje Trga maršala Tita: Maršala zabraniti, a Tita ostaviti?!?

Hoće li i u Hrvatskoj, kao u Sloveniji, ustavni sud zabraniti ulice i trgove s Titovim imenom?

Piše: Ivan Klarić

- Činjenica da je J.B. Tito bio doživotni predsjednik bivše SFRJ znači da upravo njegovo ime u najvećoj mjeri simbolizira nekadašnji totalitarni režim. Ponovno imenovanje jedne ulice po njemu kao simbolu jugoslavenskoga komunističkog režima zato se objektivno može shvatiti kao priznanje nekadašnjem nedemokratskom režimu, naveli su slovenski ustavni suci, nakon što su poništili odluku ljubljanskoga gradskog vijeća iz lipnja 2009. godine o imenovanju jedne nove ulice u tom gradu Titovom cestom.

IVAN ZVONIMIR ČIČAK: Ova je odluka put kojim bi mogli ići svi oni koji u središtu Zagreba ne žele imati Trg maršala Tita.

Predsjednik Hrvatskog helšinskog odbora Ivan Zvonimir Čičak kaže da je ova odluka u svakom slučaju zanimljiva i može biti ogledan primjer i za Hrvatsku.

- Dakle, ova je odluka put kojim bi mogli ići svi oni koji u središtu Zagreba ne žele imati Trg maršala Tita, kaže Čičak koji je prije koji dan javnosti poslao izjavu u kojoj od zagrebačke gradske skupštine traži da se zagrebački Trg maršala Tita preimenuje u Sveučilišni trg, sukladno činjenici da je to bio izvorni naziv trga, da se tamo nalazi sjedište rektorata Sveučilišta u Zagrebu, te da je Zagreb jedan od rijetkih sveučilišnih europskih gradova koji nema takav trg


ŽARKO PUHOVSKI: Smatram da je pogrešno da se zadrži ime Trg maršala Tita, jer je Tito kao maršal počinio mnoga ubojstva. Primjereniji naziv bi svakako bio Trg Josipa Broza Tita.

Čičak je u toj izjavi takoder istaknuo da HHO drži nedopustivim da se u središtu Zagreba još uvijek nalazi trg koji nosi ime jugoslavenskoga komunističkog diktatora, Josipa Broza Tita.

- Nadam se razboritosti domaće javnosti i vjerujem da mi u našim nastojanjima necemo morati posezati za Ustavnim sudom. No, činjenica je da veliki broj ljudi u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, u svojim glavama još uvijek žive u komunizmu, istice Čičak i napominje da ce ova odluka Ustavnog suda u Sloveniji izazvati glasnije reakcije nego što bi to bio slučaj u Hrvatskoj.

- Oni su po tom pitanju još uvijek iza nas jer se komunisti nisu maknuli iz izvršne vlasti i ova odluka je za Slovence puno teža nego za nas, napominje predsjednik HHO-a.


"Meni se ta odluka čini pretjeranom, to više što je za identitet Slovenije kao države najzaslužniji upravo Josip Broz Tito."

Politički analitičar Žarko Puhovski, pak, smatra da je odluka slovenskog Ustavnog suda pokazala jako tumačenje te institucije.

- Meni se ta odluka čini pretjeranom, to više što je za identitet Slovenije kao države najzaslužniji upravo Josip Broz Tito. Do 1945. godine postojali su Slovenci kao narod, ali države nisu imali, podsjeća Puhovski uz opasku da je, ako se ovakve i slične stvari budu odlučivale na Ustavnom sudu, to jako loša poruka.


- Ova će odluka zasigurno izazvati reakcije slovenske javnosti jer su i kod njih stavovi podijeljeni. No, ponavljam, mislim da je miješanje Ustavnog suda pretjerano, ističe Puhovski osvrnuvši se na prijedlog HHO-a da se Trg maršala Tita preimenuje u Sveučilišni trg.- Smatram da je pogrešno da se zadrži ime Trg maršala Tita, jer je Tito kao maršal počinio mnoga ubojstva. Primjereniji naziv bi svakako bio Trg Josipa Broza Tita, smatra Puhovski i napominje da razumije sve one koji se protive Titovom trgu u Zagrebu.


- No, smatram da se takve teme trebaju otvarati u mirnijim vremenima, a nikako ne u predizborno vrijeme, kada te i slične priče dođu kao naručene lošim političarima kako bi imali o čemu pričati, premda u Hrvatskoj imamo puno važnijih tema, zaključuje Puhovski.