Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Najgore tromjesečje još od financijske krize 2008.!

U petak cijene dionica oštro pale. 'Indeks straha' Čikaške burze opcija skočio je više od 10 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica oštro pale jer je splasnuo entuzijazam u vezi rješavanja dužničke krize i jer su novi makroekonomski oživjeli strahovanja od slabljenja svjetskog gospodarstva, pa su u proteklom kvartalu burzovni indeksi zabilježili najveći pad još od kraja 2008. godine.

Jučer je VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija skočio više od 10 posto, na 42,9 bodova, najvišu razinu od polovice kolovoza, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Dow Jones indeks oslabio je jučer 240 bodova, ili 2,16 posto, na 10.913 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,50 posto, na 1.131 bod, a Nasdaq indeks 2,63 posto, na 2.415 bodova.

Ulagače je jučer razočarao niz podataka koji ukazuju na slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava. U kineskoj industriji proizvodne su aktivnosti u rujnu smanjene treći mjesec zaredom, dok je u Njemačkoj promet u maloprodaji u kolovozu pao za čak 2,9 posto.

Zabrinuo je i podatak o skoku rujanske inflacije u eurozoni na 3 posto na godišnjoj razini, dok je u kolovozu iznosila 2,5 posto. Time je rast potrošačkih cijena znatno premašio ciljanu razinu Europske središnje banke (ECB) od oko 2 posto.

„Zašto je tržište tako slabo? Zato jer je 2008. godina još uvijek svježa u sjećanju ulagača.“

„Ulagači strahuju od usporavanja rasta svjetskog gospodarstva. Puno je straha na tržištu, radi se o krizi povjerenja“, kaže Adam Krejcik, analitičar u tvrtki Roth Capital.

Uz to, splasnuo je entuzijazam u vezi rješavanja dužničke krize u eurozoni, koji je početkom tjedna poticao rast cijena dionica.Unatoč napretku u rješavanju te krize, ulagači se i dalje plaše bankrota Grčke, što bi moglo izazvati financijsku krizu sličnu onoj iz 2008. godine.

S jučerašnjim padom, gubitak S&P 500 indeksa dosegnuo je u proteklom tromjesečju 14,3 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od posljednjeg tromjesečja 2008. godine i vrhunca financijske krize.

„Zašto je tržište tako slabo? Zato jer je 2008. godina još uvijek svježa u sjećanju ulagača“, kaže Joseph Mazzella, analitičar u tvrtki Knight Capital.

Cijena dionice Morgan Stanleya potonula je jučer više od 10 posto jer se ulagači plaše velikih gubitaka te investicijske banke, s obzirom na njezinu izloženost europskim bankama.

Zbog svega toga jučer je VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija skočio više od 10 posto, na 42,9 bodova, najvišu razinu od polovice kolovoza, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

S jučerašnjim padom, gubitak S&P 500 indeksa dosegnuo je u proteklom tromjesečju 14,3 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od posljednjeg tromjesečja 2008. godine i vrhunca financijske krize. Time je tržišna vrijednost dionica uvrštenih u S&P 500 indeks smanjena za 1.700 milijardi dolara.

Dow Jones indeks pao je, pak, u trećem tromjesečju oko 1.500 bodova, ili 12,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE oslabio je 1,32 posto, na 5.128 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,44 posto, na 5.502 boda, a pariški CAC 1,51 posto, na 2.981 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, INDEKS STRAHA, SVJETSKA TRŽIŠTA, NASDAQ, s&p 500, dow jones