Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Dobre vijesti podigle S&P i Dow Jones, Nasdaq u crvenom

Prije tri mjeseca u anketi Reutersa procjenjivali su da će do kraja godine S&P dosegnuti 1.400, dok sada očekuju 1.250 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva i napredak u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

„Podrška njemačkog parlamenta tom planu svakako je pozitivna vijest i to je upravo ono što je potrebno da bi se mogle dokapitalizirati europske banke“

Dow Jones ojačao je 143 boda, ili 1,30 posto, na 11.153 boda, a S&P 500 indeks 0,81 posto, na 1.160 bodova. No, Nasdaq indeks oslabio je 0,43 posto, na 2.480 bodova.

Njemački je parlament jučer izglasao proširenje mogućnosti korištenja europskog fonda za financijsku stabilnost, pa će se sredstvima tog fonda, vrijednog 440 milijardi eura, moći kupovati državne obveznice i kreditirati prezadužene članice eurozone. Taj sporazum dosad je podržalo 10 od 17 članica eurozone, a podrška u njemačkom parlamentu smatra se velikim korakom naprijed prema učinkovitijoj borbi s dužničkom krizom.

„Podrška njemačkog parlamenta tom planu svakako je pozitivna vijest i to je upravo ono što je potrebno da bi se mogle dokapitalizirati europske banke“, kaže Deidre Denehhy, portfelj menadžerica u fondu Rockland Trust.

Najveće su dobitnice jučer bile dionice banaka jer su ublažena strahovanja da bi dužnička kriza mogla prerasti u financijsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine. Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci. Prema drugoj procjeni, američko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 1,3, a ne 1 posto, koliko je prvotno bilo procijenjeno.

Prije tri mjeseca analitičari su u anketi Reutersa procjenjivali da će na kraju ove godine S&P dosegnuti 1.400 bodova, dok sada očekuju 1.250 bodova.

Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je, pak, prošloga tjedna za 37.000, znatno više nego što se očekivalo, na 391.000, najnižu razinu u pet mjeseci. Zahvaljujući tome, ublažena su strahovanja od nove recesije u američkom gospodarstvu. Ipak, ne očekuje se ni značajniji rast. U prvom polugodištu bruto domaći proizvod SAD-a porastao je svega 0,9 posto na godišnjoj razini, najmanje od završetka recesije prije više od dvije godine.

I dok su S&P 500 i Dow Jones porasli, Nasdaq indeks pao je zbog pritiska na tehnološki sektor. Cijena dionice Advanced Micro Devicesa potonula je više od 13 posto, nakon što je taj proizvođač mikroprocesora snizio procjene prihoda u tekućem tromjesečju zbog slabljenja gospodarskog oporavka.

Oštro je, više od 9 posto, potonula i cijena dionice kineskog web pretraživača Baidu, nakon vijesti da su američki regulatori pokrenuli istragu zbog mogućih računovodstvenih nepravilnosti u kineskim kompanijama, čije su dionice uvrštene na burzu u New Yorku.

Analitičari i danas očekuju nestabilno trgovanje jer je posljednji dan trećeg tromjesečja. S obzirom na oštar pad cijena dionica u tom kvartalu, analitičari su smanjili i procjene S&P 500 indeksa na kraju godine.

Prije tri mjeseca procjenjivali su u anketi Reutersa da će na kraju ove godine S&P dosegnuti 1.400 bodova, dok sada očekuju 1.250 bodova. To je za 90 bodova iznad sadašnje razine, no u odnosu na početak godine to bi bio blagi pad.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,10 posto, na 5.639 bodova, a pariški CAC 1,07 posto, na 3.027 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,40 posto, na 5.196 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, nasdaq, dow jones, deidre denehly