A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/beograd-knez-mihajlova-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srbija produljila rok: Hrvatske tvrtke (još) ne gube imovinu! | Politika+
Regija

HRVATSKA-SRBIJA: Srbija produljila rok: Hrvatske tvrtke (još) ne gube imovinu!

Rok je trebao isteći 30. rujna 2011., sada je produljen do 31.ožujka 2012. godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanska je vlada u četvrtak produljila rok u kojemu bi poduzeća iz bivših jugoslavenskih republika, čiji je dio imovine nakon raspada bivše zajedničke države ostao u Srbiji, a među kojima su i poduzeća iz Hrvatske, trebale riješiti imovinske odnose sa Srbijom.

Kako je objavljeno na tiskovnoj konferenciji u zgradi srbijanske vlade, rok koji je trebao biti završen 30.rujna 2011., sada je produljen do 31.ožujka 2012. godine.


Prema navodima beogradskih medija, ta imovina samo u slučaju hrvatskih tvrtki vrijedi 800 milijuna eura, no, na daleko veći iznos procjenjuje se vrijednost srbijanske imovine u Hrvatskoj.

Prema riječima glasnogovornika srbijanske vlade Milivoja Mihajlovića, odlukom vlade tvrtkama iz bivših jugoslavenskih republika omogućeno je da u idućih šest mjeseci podnesu zahtjeve za rješavanje imovinskih odnosa u poduzećima u Srbiji.

Beogradski je tisak proteklih dana pisao da će nakon isteka toga roka srbijanske vlasti imati pravo privatizirati tu imovinu.

Prema navodima beogradskih medija, ta imovina samo u slučaju hrvatskih tvrtki vrijedi 800 milijuna eura, no, na daleko veći iznos procjenjuje se vrijednost srbijanske imovine u Hrvatskoj.

Uredbom je, kako je prenio taj list, bila predviđena privatizacija ako društveno poduzeće u Srbiji, čije je sjedište u nekoj od država nastalih nakon raspada Jugoslavije, ne uredi imovinske odnose do 30. rujna. Takvih je poduzeća ukupno 150, a sporazume je do sada postiglo njih dvadesetak.

Pozivajući se na srbijansko ravnateljstvo za imovinu, Blic je prenio da u Srbiji najviše imovine imaju hrvatske tvrtke poput Ine, Borova, Kraša i grupacije  Končar. Osim njih, u Srbiji značajnu imovinu imaju i slovenske tvrtke Gorenje, tvornica rashladnih uređaja LTH i stari Mercator, a iz BiH poduzeće za proizvodnju namještaja Šipad.

Srbija je uredbu o imovinsko – pravnim odnosima donijela u lipnju 2008. godine i njezinu je valjanost nekoliko puta od tada produljivala, posljednji put do 30. rujna 2011.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KRAŠ, BOROVA, INA, LTH, POVRAT IMOVINE, Milivoj Mihajlović