A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-i-branitelji-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatski rašomon: Je li Jadranka Kosor glasovala ZA ili je bila suzdržana? | Politika+
Energetika

KONTRADIKCIJE: Hrvatski rašomon: Je li Jadranka Kosor glasovala ZA ili je bila suzdržana?

Upravni odbor fonda branitelja 2008. odlučio je reći DA javnoj ponudi MOL-a i prodati 7 posto dionica Ine. Rečeno je da je odluka bila 'jednoglasna'.

FOTO: ARHIVA
Piše: Ilijana Grgić

Pitanje Ininih dionica vruća je tema, pogotovo kada su u pitaju odluke koje su značile njihovu prodaju. 2008. godine  Upravni odbor fonda kojem je tada na čelu, kao ministrica branitelja, bila sadašnja premijerka Jadranka Kosor odlučio je reći DA javnoj ponudi MOL-a i prodati sedam posto dionica Ine. Tada je  rečeno da je odluka bila 'jednoglasna'.

 

Bilo je to u listopadu 2008.. No, pred kraj rujna 2011.premijerka je odgovaravši na napade na aktualnom satuu sabornici rekla drugačije.

 

- Moram vam reći jednu važnu činjenicu. Odluku o tome da se proda tih sedam posto dionica Ine donio je Upravni odbor Fonda u čijem pretežitom vlasništvu su hrvatski branitelji. Kad biste bili upućeni znali biste da ja tada kao ministrica nisam glasala za tu odluku. Ja sam bila jedina članica Upravnog odbora koja nije poduprla tu odluku, to biste morali znati kad se već bavite istraživanjima u ulozi istražitelja i egzekutora, izjavila je premijerka Jadranka Kosor.

 

LOVRIĆ: Ja se točno sjećam sjednice. Ona je bila suzdržana, naglasio bih da je to bila dosta teška odluka

Nagradno pitanje trebalo bi biti: Što se doista dogodilo  prije tri godine?

- Ne mogu reći kako je glasovala, ne mogu reći ni je li bila na tom sastanku, jednostavno se ne sjećam, reći će Đuro Dečak, koji je u to vrijeme bio član Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja

 

- Ako ona nije bila, onda sam sjednice vodio ja, a ja se ne sjećam da sam tu  sjednicu vodio ja. Ona je nekad znala biti suzdržana, kao da odluke prepušta nama braniteljima, ali se ne sjećam kako je glasovala kod konkretne odluke.

 

DEČAK: Ne mogu reći kako je glasovala, ne mogu reći ni je li bila na tom sastanku, jednostavno se ne sjećam

- Ja se točno sjećam sjednice. Ona je bila suzdržana, naglasio bih da je to bila dosta teška odluka. Mi smo bili pola milijarde kuna u minusu. Tada je ona rekla da će sve odluke podržati, ali da će prilikom glasovanja biti suzdržana, kaže Petar Lovrić, također član Upravnog odbora Fonada hrvatskih branitelja, te dodaje da je sjednica trajala 2,5 sata. Fond menadžer je rekao da je to (prodaja dionica) jedina odluka. A što nam je bila alternativa, da izađemo na burzu i srušimo je?, reći će Lovrić.

 

POSILOVIĆ: Zajednički smo donijeli odluku. I Jadranka Kosor je, naravno, bila za. Prošle su od tada tri godine, ali i danas sam uvjeren da smo dobro postupili.

 

No, to što ste pročitali, samo je dio ovog braniteljskog rašomona. Ivan Posilović, predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite, koji je također  bio u Preporodnoj dvorani, za Novi list je izjavio da se živo se sjeća da je na sjednici Upravnog odbora i Jadranka Kosor ona bila za prodaju dionica MOL-u

 

- Zajednički smo donijeli odluku. I Jadranka Kosor je, naravno, bila za. Prošle su od tada tri godine, ali i danas sam uvjeren da smo dobro postupili, bez obzira na to što se kasnije događalo s Inom i MOL-om. Prijetila je, naime, opasnost da branitelji navale na Fond kako bi unovčili svoje udjele i da nismo prodali te dionice, ne bismo ih imali čime isplatiti i Fond bi vjerojatno propao. Ovako smo uspjeli spasiti Fond.

 

I u ovom slučaju  možemo reći da se radi o rašomonu, gdje svaki sudionik ima svoje viđenje događaja. No ono u čemu se svi slažu je da je prodaja dionica u tom trenutku bila jedino rješenje kako bi se pokrio dug, te isplatili udjeli onim braniteljima koji su to željeli.

Protiv prodaje dionica Ine tada je bio Tomislav Merčep, ali je i on na kraju pristao dati zeleno svjetlo.

Tako da sve zvuči poput današnje izjave predjednika Sabora, Luke Bebića: 
'U životu i političkoj praksi puno puta se dogodilo da čovjek ima mišljenje iza kojeg ne stoji'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ĐURO DEČAK, INA, FOND BRANITELJA, PETAR LOVRIĆ, tOMISLAV MERČEP