A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-012.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Morgan Stanley snizio prognozu cijene nafte u 2012. za čak 30 dolara | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Morgan Stanley snizio prognozu cijene nafte u 2012. za čak 30 dolara

Dobre vijesti iz eurozone i slabiji dolar podigli cijene nafte

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte slabijim dolarom i nadom da će europski čelnici ipak uspješno odgovoriti na dužničku krizu eurozone nakon što je njemački parlament ratificirao odluku o većim ovlastima europskog kriznog fonda.

"Tržištima je laknulo što će sredstva iz kriznog fonda biti stavljena na raspolaganje. Bilo je nekih naznaka da se to neće dogoditi"

Barel sirove nafte za isporuke u studenom u Londonu je tako poskupio 1,73 dolara, na 105,54 dolara. Na američkom tržištu njegova je cijena porasla 1,25 dolara, na 82,46 dolara.

Njemački je parlament u četvrtak izglasao nove ovlasti za europski fond za financijsku stabilnost (EFSF). Ta je vijest poduprla euro dok je dolar pao oko 0,5 posto u odnosu na košaricu valuta. Slabiji dolar obično podupire cijene nafte jer jača kupovna moć imatelja ostalih valuta a time i potražnja.

"Tržištima je laknulo što će sredstva iz kriznog fonda biti stavljena na raspolaganje", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka, "Bilo je nekih naznaka da se to neće dogoditi."

Glavne prognoze glede tržišta nafte i gospodarskog rasta manje su pozitivne, s obzirom na najavljeno usporavanje svjetskog gospodarskog rasta i izgledni pad potrošnje goriva.

Morgan Stanley tako je snizio prognozu cijene nafte na londonskom tržištu u idućoj godini za čak 30 dolara, na 100 dolara za barel, navodeći kao razlog povećanje proizvodnje u Libiji i slabe gospodarske izglede. Do konca ove godine cijena barela trebala bi na londonskom tržištu pasti na 100 dolara, te na samo 85 dolara u prvoj polovici sljedeće godine, da bi je potom tješnji odnos ponude i potražnje i spori rast primaknuli razini od 110 dolara, procjenjuju u Morgan Stanleyu u bilješci objavljenoj u srijedu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu pala 20 centi u odnosu na prethodni dan, na 104,34 dolara.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NAFTA, CIJENE NAFTE, OPEC, MORGAN STANLEY