A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/ina-1003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ljubo Jurčić: Prava adresa za razgovor je MOL, a ne Europska komisija | Politika+
Energetika

INA : Ljubo Jurčić: Prava adresa za razgovor je MOL, a ne Europska komisija

'Tko je koga tu ucjenjivao?'

FOTO: arhiva
Piše: Ilijana Grgić

Hrvatska je Vlada pripremila izmjene i dopune Zakona o privatizaciji Ine, one se prevode na engleski i bit će poslane Europskoj komisiji kako bi se otvorile dodatne konzultacije oko razloga zbog kojih Vlada smatra da su te dopune u ovom trenutku nužne, istaknula je premijerka Jadranka Kosor s posebnim naglaskom kako se na takav način štite nacionalni interesi.

 

- To se sve radi zbog izbora, time se nanosi velika šteta Hrvatskoj i njezinoj vjerodostojnosti, smatra Ljubo Jurčić te dodaje da se pod nazivom zaštite nacionalnih interesa radi ustavri o pravoj suprotnosti.


Vlada i Mol trebaju se dogovoriti kako će upravljati  Inom. Ako je bilo štete, to automatski ne znači poništenje ugovora, to znači razgovor. Jer na kraju pravo je pitanje : Tko je koga tu ucjenjivao?

- Zemlja brani svoj  nacionalni interes gradeći svoju vjerodostojnost. Privatizacija se odvija po Zakonu o privatizaciji Ine, mijenjanjem tog zakona, tijekom procesa partner se može osjećati zakinut. Mađari su stekli dionice po hrvatskim propisima, i oni imaju sva prava koja proizlaze iz dionica, ističe Jurčić te dodaje da sumnja o primanju mita i zlouporaba položaja, a položaj je zlouporabila Vlada odnosno premijer i s druge strane predsjednik kompanije, to sve ne mijenja odnose između MOL-a i hrvatske Vlade.  

 

- Sve promjene koje su nastale, njima se odlučuje na skupštini dioničara. Vlada i Mol trebaju se dogovoriti kako će upravljati  Inom. Ako je bilo štete, to automatski ne znači poništenje ugovora, to znači razgovor, ističe Jurčić te napominje:

- Jer na kraju pravo je pitanje: Tko je koga tu ucjenjivao?

 

- Prava adresa za razgovor nije Europska komisija već Mol, a Mol kao strateški partner ne može biti neprijateljski preuzimatelj, jasan je Jurčić, koji napominje da Hrvatska svojim ovakvim ponašanjem šalje poruku svijetu: 'uzeli smo novce, a sada ćemo izgurati Mađare'.

 

Europskoj komisiji poslat će prijedlog dopuna Zakona o privatizaciji Ine s popratnim pismom, molbom da, ako je potrebno članovi Vlade dođu u Bruxelles kako bi obrazložili razloge zbog kojih smatraju da je na neko vrijeme takvu odluku potrebno donijeti.

Podsjetimo, premijerka je u javnost izašla s najavom izmena Zakona o privatizaciji Ine, nakon što je USKOK podigao novu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera kojeg sumnjiči da je primio 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

 

Već ranije je za Politikuplus SDP-ov Slavko Linić komentirao najavu premijerke da će Vlada pokrenuti postupak donošenja izmjena zakona o privatizaciji Ine, gdje će tražiti da nitko, osim Republike Hrvatske, ne može imati više od 49 posto dionica Ine. Linić je istaknuo da su takve optužnice suprotne potpisanim dokumentima s Europskom Unijom.

 

- Kao što svi vrlo dobro znamo, pod  monitoringom su dva poglavlja, pravosuđe i tržišno natjecanje. Dakle, ovakva izjava je u potpunosti suprotna onome što se potpisalo s EU, istaknuo je Linić, te dodao da bi zbog nečijeg ludila put Hrvatske u EU mogao biti ozbiljno ugrožen.

 

- Kršivši tržišno natjecanje, Jadranka Kosor može biti izravni krivac za odgađanje datuma našeg ulaska u Europsku uniju, upozorava Linić, koji razloge za ovakav potez u ovom trenutku vidi isključivo u potrebama predizborne kampanje HDZ-a.

 

S druge strane, premijerka se nada  bi od Europske komisije mogla dobiti zeleno svjetlo, za izmjene Zakona o privatizaciji Ine, po kojima niko osim Hrvatske države, ne bi mogao imati više od 49 posto dionica naftne kompanije.

 

- To bi vjerojatno bilo na ograničeno vrijeme, dok se cijeli proces ne završi pravomoćnom sudskom presudom. Europskoj komisiji poslat ćemo taj prijedlog dopuna Zakona o privatizaciji Ine s popratnim pismom, molbom da, ako je potrebno dođemo u Bruxelles kako bi obrazložili razloge zbog kojih smatramo da je na neko vrijeme takvu odluku potrebno donijeti,  kazala je premijerka.

Jedino ne znamo, što će Vlada poduzeti ako europski dužnosnici kažu 'NE'. Možda će slegnuti ramenima i reći, 'mi smo sve napravili što je u našoj moći, ali eto ne daju nam'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ljubo jurčić, jadranka kosor, tržišno natjecanje, mol, slavko linić, ina