A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/cuba-cars-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Povijesna prekretnica za Kubu: Građani mogu kupovati nove aute | Politika+
4kotača

REFORME: Povijesna prekretnica za Kubu: Građani mogu kupovati nove aute

Hoće li sad nestati ruska vozila i američki auti iz 50-tih?

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Po prvi put od revolucije 1959. godine Kuba je u okviru gospodarskih reformi predsjednika Raula Castra dopustila svojim građanima da kupuju i prodaju automobile. Službena uredba od ovoga tjedna kaže da će Kubanci i strani državljani s prebivalištem na Kubi od sada moći činiti sa svojim automobilima što žele "bez ikakve prethodne autorizacije bilo koje instance".

Teoretski, mogao bi to biti kraj živopisnosti na kubanskim ulicama, na kojima dominiraju automobisli dinosauri proizvedeni u Detroitu četrdesetih i pedesetih godina, pokraj kojih neopaženo prolaze nešto novija, ali bezlična sovjetska vozil. No, ne tako brzo. 

Ranije su se samo automobili koji su u Kubi bili prije revolucije 1959. mogli slobodno kupovati ili prodavati uslijed čega je na kubanskim ulicama veliki broj automobila iz pedesetih ili ranijh godina.

Uredba koja stupa na snagu u subotu, samo će Kubancima koji imaju dopuštenje vlasti i stranim državljanima na otoku dopustiti da uvoze automobile dok će drugi biti ograničeni na automobile koji se već nalaze na Kubi. A i pitanje je koliko Kubanaca sa svojim primanjima uopće sebi može priuštiti neko moderno vozilo.


Liberalizacija prodaje automobila jedna je od više od 300 reformi usvojenih u travnju na kongresu Komunističke partije, jedine legalne političke stranke na Kubi.

Sada Kubanci koji sele s otoka mogu prodati svoje automobile ili ih dati članovima obitelji, što do sada nisu mogli. Strani državljani koji žive na otoku moći će tijekom boravka kupiti do dva automobila, uvezenih ili onih koji su na Kubi. Ranije su se samo automobili koji su u Kubi bili prije revolucije 1959. mogli slobodno kupovati ili prodavati uslijed čega je na kubanskim ulicama veliki broj automobila iz pedesetih ili ranijh godina.Na Kubi je također i mnogo automobila sovjetske proizvodnje iz doba kada je SSSR bio najveći saveznik otoka. Ti su automobili bili dostupni onima koji su dobili dopuštenje vlasti, uglavnom biranim dužnosnicima, sportašima, umjetnicima i liječnicima koji su se vraćali iz službe u inozemstvu.

Novu uredbu vlada je već dugo obećavala, a Kubanci željno očekivali. Promjene su dio širokog Castrovog programa gospodarskih reformi koji je, kako kaže predsjednik, nužan za preživljavanje kubanskog komunizma.

Jedna je od teškoća s kojom će se suočiti Kubanci, koji imaju prosječnu mjesečnu plaću od 20 dolara, kako prikupiti novac za kupovinu automobila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

reforme, auti, raul castro, automobili, kuba, fidel castro