Crna kronika

NAJSKUPLJA PEKA: Mali maestro: Ivanu Gotovcu u ponovljenom suđenju ipak 22 mjeseca zatvora

Ivan Gotovac osuđen je na godinu i 10 mjeseci a Svjetlan Stanić na godinu dana zatvora

FOTO: Ivan Gotovac
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Ivan Gotovac nepravomoćno je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora zbog primanja mita i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti, a Svjetlan Stanić na godinu dana zatvora zbog davanja mita i poticanja na zlouporabu.

 

Dok poklon peke i ljetovanje u Monte Carlu mogu biti prijateljske usluge, pozajmica od pet milijuna kuna i obećanje zaposlenja, ima oblik obilježja kaznenog djela primanja, odnosno davanja mita.

Podsjetimo kako se radi o ponovljenom suđenju jer je Vrhovni sud ukinuo prijašnju oslobađajuću presudu ustvrdivši da je sudsko vijeće krivo zaključilo da sadržaj telefonskih razgovora u kojima Gotovac izvještava Stanića o postupku privatizacije Dalmacijavina, nije poslovna tajna.


Također su krivo zaključili, ocijenio je Vrhovni sud, da Gotovac nije zloporabio položaj, nego je samo prekršio etički kodeks državnih službenika, što nije kazneno djelo.


U obrazloženju današnje presude navodi se da je bilo pet modaliteta mita.

Dok poklon peke i ljetovanje u Monte Carlu mogu spadati u prijateljske usluge, pozajmica od pet milijuna kuna i obećanje zaposlenja, sto je Stanić obećao Gotovcu, ima oblik obilježja kaznenog djela primanja odnosno davanja mita.