A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/SVICISMRTVOGMORA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

POGLEDAJTE VIDEO Svici s Mrtvog mora objavljeni na internetu | Politika+
Znanost

ZNANOST: POGLEDAJTE VIDEO Svici s Mrtvog mora objavljeni na internetu

Jedan od najvažnijih religijskih spisa nakon godina proučavanje napokon dostupan javnosti.

Piše: PolitikaPlus

Zahvaljujući suradnji nacionalnog muzeja u Izraelu i Googlea svici s Mrtvog mora su objavljeni na internetu. Posjetitelji na stranici tako će virtualno moći listati stranicu po stranicu svitaka kao i prijevode na engleskom jeziku.

 

Original se nalazi u trezoru u Jeruzalemu koja je sagrađena isključivo za čuvanje svitaka. Onaj tko ulazi mora imati tri različita ključa, magnetsku karticu i tajnu šifru.

Original se pak nalazi u trezoru u Jeruzalemu koja je sagrađena isključivo za čuvanje svitaka. Onaj tko ulazi mora imati tri različita ključa, magnetsku karticu i tajnu šifru.

Svitci sa Mrtvog mora" ili „Kumranski spisi“ sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući i tekstove iz Židovske Biblije, koji su otkriveni između 1947. i 1956. u 11 spilja u okolici Kumrana u blizini drevnog naselja Khirbet Qumran, na sjeverozapadnoj obali Mrtvog mora.

Tekstovi su od velikog povijesnog i religijskog značenja pošto sadrže jedine poznate preživjele kopije biblijskih dokumenata nastalih prije 100. pr. Kr. te sadrže dokaze o znakovitoj raznolikosti vjere i prakse unutar kasnog Drugog Hrama Judaizma. Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, ali neki su napisani i na papirusu.

 

Procjena njihove starosti bila je između 200. godine prije Krista i 68. godine poslije Krista, što znači da su skoro dva puta stariji od svih ostalih poznatih židovskih biblijskih zapisa.

Procjena njihove starosti bila je između 200. godine prije Krista i 68. godine poslije Krista, što znači da su skoro dva puta stariji od svih ostalih poznatih židovskih biblijskih zapisa. Ovakva velika starost svitaka odmah je nametnula dva velika pitanja. Prvo je bilo ono o prvotnim vlasnicima tih spisa, a drugo da li će ti originalni tekstovi otkriti neke do tada nepoznate podatke koji nisu uključeni u konačnu verziju Biblije.

Prema svim provjeravanjima može se zaključiti da su pronadjeni svici pripadali odvojenoj religijskoj zajednici Esena koja se držala po strani od ostalih. Početkom 68. godine u kumransko područje dolazi vojska rimskog generala Vesparzijana kako bi ugušila židovsku pobunu, pa se s pravom može pretpostaviti da su upravo tada svici bili sakriveni u spilje.

 

Prema svim provjeravanjima može se zaključiti da su pronadjeni svici pripadali odvojenoj religijskoj zajednici Esena koja se spremala za kraj svijeta.

Kumransko bratstvo kojem su pripadali deklariralo se kao idealizirana Kuća Izraelova i neka vrsta prethodnice neumitnom dolasku Kraljevstva Božjeg i sudnjeg dana. Njegova unutrašnja organizacija slijedila je uzor komuna koje je uspostavio Mojsije.

Svi članovi morali su prethodno proći kroz trogodisnju probu i razlikovali su se medjusobno po nivou duhovne čistoće koju su postigli. Na čelu zajednice su bila tri svećenika i dvanaest starješina. Eseni su se okupljali unutar strogo izdvojenih zajednica koje su u pravilu isključivale žene.

 

Plinije spominje otprilke 4000 tisuće Esena u njegovo doba. Poput Farizeja i oni su u potpunosti poštivali Mojsijeve zakone, sabat i ritualnu čistoću. U svicima s Mrtvog mora kraj svijeta je nešto što neizostavno neće izostati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mrtvo more, svici