A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/comp-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

BSA: Hrvatski IT sektor nastavlja padati na ljestvici globalne konkurentnosti | Politika+
IT

ISTRAŽIVANJE: BSA: Hrvatski IT sektor nastavlja padati na ljestvici globalne konkurentnosti

Andrej Matijević: Pozicija Hrvatske na globalnom IT tržištu stalno slabi, za razliku od Slovenije koja je s 29. 'skočila' na 25. mjesto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski informacijsko-tehnološki sektor (IT) na globalnoj se ljestvici konkurentnosti među 66 zemalja ove godine zbog premalog napretka našao na 40. mjestu, što je pad za tri mjesta u odnosu na zadnje rezultate iz 2009., objavilo je danas udruženje Business Software Alliance (BSA) slijedom istraživanja Indeksa konkurentnosti IT industrije za 2011. koje je provela kuća Economist Intelligence Unit.

Na vrhu ljestvice za 2011. su SAD, Finska, Singapur, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Andrej Matijević: Pozicija Hrvatske na globalnom IT tržištu stalno slabi, za razliku od primjerice Slovenije koja je s 29. 'skočila' na 25. mjesto.

Riječ je o četvrtom takvom istraživanju (od 2007.) u kojem indeks uspoređuje konkurentnost IT sektora temeljem niza indikatora vezanih za IT, od cjelokupnog poslovnog okruženja, IT infrastrukture, ljudskog kapitala, istraživanja i razvoja do pravnog okruženja i javne podrške za industrijski razvoj.

Navodeći kako su u tom istraživanju hrvatski ukupni pokazatelji IT sektora nešto bolji od onih iz 2009., posebno u kategorijama IT infrastrukture, ljudskog kapitala te istraživanja i razvoja, iz BSA dodaju da je plasman lošiji jer je napredak u protekle dvije godine bio preslab za održanje ili poboljšanje ranije pozicije, i to posebno u pravnom okruženju, podršci industrijskom razvoju i poslovnoj okolini.

Glasnogovornik BSA u Hrvatskoj Andrej Matijević tome dodaje i kako pozicija Hrvatske na globalnom IT tržištu stalno slabi, za razliku od primjerice Slovenije koja je s 29. 'skočila' na 25. mjesto.

Indeks pokazuje i da su ulaganja u tehnološke inovacije dugoročno vrlo isplative, kao i da ne postoji zemlja koja drži monopol u IT-u nego svaka ima svoju šansu, što potvrđuje i primjeri Malezije i Indije koje su ostvarile najveći napredak u ovogodišnjem Indeksu u odnosu na 2009., Malezija skočivši za 11 mjesta na 31. te Indija koja je poboljšala svoju poziciju za 10 mjesta te zauzima 34. mjesto u ukupnom poretku.

Od zemalja u okruženju Austrija je 17., Italija 23., Češka 27., Mađarska 28., Slovačka 33., Rumunjska 37., a iza nas je Bugarska na 43. mjestu.