A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/BURZE/nyse-323.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: Terminski indeksi najavljuju novi tržišni uzlet | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Terminski indeksi najavljuju novi tržišni uzlet

S&P 500 indeks bio je u plusu 16,6 bodova, te iznad 'fer vrijednosti'.

FOTO: Wall Street
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na valu nade investitora da će dužnosnici eurozone ozbiljno prionuti rješavanju dužničke krize u eurozoni, danas su američki terminski indeksi snažno porasli, najavljujući nastavak uzleta cijena dionica.

Dow Jones terminski indeks oko 13,30 sati bio je na dobitku gubitku 154 boda, a tehnološki Nasdaq 30,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je u plusu 16,6 bodova, te iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

„Bez sumnje, danas je u najvećem fokusu Europa i hoće li Grčka provesti svoj plan štednje i usvojiti predloženi porez na imovinu, te hoće li zemlje članice glasati za predložene izmjene fonda za financijsku stabilnost.“

Na svjetskim burzama cijene dionica danas su u prosjeku ojačale 3,2 posto, jer se investitori nadaju da će dužnosnici eurozone usvojiti dodatne mjere za smanjivanje zaduženosti Grčke i za pomoć europskim bankama. Najviše su danas ojačale dionice banaka, za 4,1 posto. U protekla dva dana tako su u prosjeku poskupjele za više od 8 posto.

Na europskim burzama trenutno je londonski Ftse na dobitku 3,13 posto, na 5.248 bodova, pariški CAC 4,18 posto, na 2.978 boda, a frankfurtski DAX 4,43 posto, na 5.582 boda.

Ipak, tržišna kretanja i dalje bi mogla biti volatilna, dok tržišni sudionici prate sve vijesti vezane uz dužničku krizu u eurozoni te razinu predanosti vlada zemalja članica monetarne unije da spriječe kolaps eura, upozoravaju analitičari.

U fokusu investitora bit će današnji susret njemačke kancelarke Angele Merkel i grčkog premijera Georgea Papandreoua u Berlinu, na kojem će raspravljati o naporima Grčke da smanji proračunski manjak i time osigura novu tranšu međunarodne pomoći.

„Bez sumnje, danas je u najvećem fokusu Europa i hoće li Grčka provesti svoj plan štednje i usvojiti predloženi porez na imovinu, te hoće li zemlje članice glasati za predložene izmjene fonda za financijsku stabilnost“, ističe Jordan Lambert, trgovac pri Spreadexu.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava indeksa povjerenja američkih potrošača u rujnu, indeksa industrijske i uslužne djelatnosti Feda u Richmondu te cijena kuća na američkom tržištu u srpnju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasdaq, wall street, dow jones, s&p 500, burza, grčka, Jordan Lambert