A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/sarajevo-003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ustavni sud BiH onemogućio ukidanje dvojnog državljanstva 'po sili zakona' | Politika+
Regija

BIH: Ustavni sud BiH onemogućio ukidanje dvojnog državljanstva 'po sili zakona'

Ustavni suci dali i precizne rokove za potpisivanje bilateralnih sporazuma s državama među kojima je i Hrvatska.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dva članka Zakona koji govore o "prestanku državljanstva po sili zakona" treba uskladiti s Ustavom koji pak zabranjuje da bilo koja osoba može biti arbitrarno lišena državljanstva BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine naložio je Parlamentarnoj skupštini da u roku od pola godine izmijeni sporni Zakon o državljanstvu koji onemogućava zadržavanje bosansko-hercegovačkog državljanstva osobama koje imaju drugo državljanstvo u zemljama s kojima BiH nema potpisane bilateralne sporazume, što uključuje i Republiku Hrvatsku.

Kako je priopćeno nakon plenarnog zasjedanja, Ustavni sud BiH je raspravljajući o zahtjevu bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića zaključio da dva članka Zakona koji govore o "prestanku državljanstva po sili zakona" treba uskladiti s Ustavom koji pak zabranjuje da bilo koja osoba može biti arbitrarno lišena državljanstva BiH.

Ustav određuje i da se moraju sklopiti bilateralni sporazumi o dvojnom državljanstvu pri čemu se daju i precizni rokovi za donošenje ovih sporazuma sa susjednim državama koji međutim u međuvremenu nisu donesen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bakir izetbegović, dvojno državljanstvo, ustavni sud