A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/ljubljana-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Moody's i Sloveniji srezao kreditni rejting: Banke će trebati pomoć države | Politika+
Mojbiz

BONITET: Moody's i Sloveniji srezao kreditni rejting: Banke će trebati pomoć države

Rizici povećani zbog smanjenjene potražnje u EU, teškoća u slovenskom realnom sektoru, te zbog slabih plasmana slovenskih banaka.

FOTO: Ljubljana
FOTO: Ivan Hrstić
Piše: PolitikaPlus

 Bonitetna agencija Moody's snizila je u petak kreditni rejting Slovenije s 'Aa2' na 'Aa3', uvrstivši je ujedno na razmatranje radi mogućeg dodanog sniženja, pri čemu u agenciji ukazuju na probleme u bankovnom sektoru, sniženu srednjoročnu prognozu gospodarskog rasta i neizvjesnosti oko smanjenja javnog duga.

Rizici povećani zbog smanjenjene potražnje u EU, teškoća u slovenskom realnom sektoru, te zbog slabih plasmana slovenskih banaka.

Dosadašnji je slovenski rejting bio na snazi četiri godine. Agencija ga je u lipnju 2006. povisila s 'Aa3' na 'Aa2'. Sljedeće godine promijenila je prognozu iz 'stabilne' u 'pozitivnu', da bi je 2009. ponovo vratila u 'stabilnu'.

U Moody'su ocjenjuju da su se rizici za budući gospodarski rast Slovenije povećali zbog smanjenjene potražnje u EU, teškoća u slovenskom realnom sektoru, osobito građevinskoj industriji, te zbog slabih plasmana slovenskih banaka kojima je sada potrebna potpora države.

Navode također da ranjivost bankarskog sustava predstavlja predstavlja značajan rizik za ekonomski rast Slovenije.

Agencija upozorava da će buduće ocjene slovenskog kreditnog rejtinga temeljiti na realizaciji fiskalne stabilizacije i provođenju strukturnih reformi, smanjivanju javnog duga u srednjeročnom razdoblju, a analizirat će i utjecaj trenutačnih političkih neizvjesnosti i opće situacije u eurozoni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenijaslovenske banke, rejting, kreditni rejting, slovenija, banke