Burze

DNEVNA NAJAVA: Zagrebačka burza: I danas slijedi nastavak stagnacije Crobexa

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj bi burzi Crobexi danas mogli stagnirati, uz mršav obujam trgovanja, jer nema važnijih domaćih vijesti, dok se na svjetskim burzama s oprezom očekuju odluke američke središnje banke. Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

„Nakon dva dana pada Crobexa, djelomično i pod utjecajem njegove revizije od početka tjedna, danas očekujem stagnaciju. U nedostatku važnijih domaćih vijesti, vjerojatno će i volumen trgovanja biti slabiji.“

Crobex indeks jučer je pao 0,68 posto, na 1.916 bodova, a Crobex10 0,29 posto, na 1.049 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 15,05 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna kuna više nego prethodnoga dana.

„Nakon dva dana pada Crobexa, djelomično i pod utjecajem njegove revizije od početka tjedna, danas očekujem stagnaciju. U nedostatku važnijih domaćih vijesti, vjerojatno će i volumen trgovanja biti slabiji“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci. Kako dodaje, investitori će i nadalje pratiti razvoj situacije na svjetskim burzama.

„Očekujemo pozitivan razvoj događaja u Grčkoj. S dobivanjem nove tranše pomoći, ta bi zemlja imala pokrivene svoje financijske potrebe u sljedećem tromjesečju. No, nepoznanica nam je Fed i mjere koje bi mogao uvesti radi poticanja oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.“
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači s oprezom čekaju hoće li Fed uvesti dodatne poticaje američkom gospodarstvu i hoće li Grčka izbjeći bankrot.


Dow Jones indeks ojačao je 0,07 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,17 posto, a Nasdaq indeks 0,86 posto.

S obzirom na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, većina ulagača očekuje da će Fed dodatno popustiti monetarnu politiku, što obično pozitivno utječe na tržišta kapitala. No, ulagači su ipak suzdržani jer se plaše bankrota Grčke, s obzirom da nema značajnijeg napretka u rješavanju dužničkih problema te članice eurozone.

Nakon dvodnevne sjednice, započete jučer, čelnici Feda objavit će danas priopćenje.

Na azijskim su cijene dionica jutros su blago porasle, no uz nevelik obujam trgovanja jer su ulagači oprezni uoči odluka Feda.

Na europskim burzama je burzama današnje trgovanje počelo slabljenjem cijena dionica. Očekuje se da će grčka vlada najaviti nove mjere proračunske štednje, koje zahtijevaju međunarodni kreditori kako bi joj odobrili novu tranšu financijske pomoći radi izbjegavanja bankrota.

„Očekujemo pozitivan razvoj događaja u Grčkoj. S dobivanjem nove tranše pomoći, ta bi zemlja imala pokrivene svoje financijske potrebe u sljedećem tromjesečju. No, nepoznanica nam je Fed i mjere koje bi mogao uvesti radi poticanja oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva“, zaključuje Bošković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, burza, zse, zagrebačka burza, crobex10