IVAN HRSTIĆ

RITAM ZLOČINA: Dobar, loš, zao - koji je koji: Norac, Petrač & Sulić u isto vrijeme izlaze na slobodu

Ratnik heroj, šampion privatizacije, ugledni kriminalac. Arhetipska podjela u priči o stvaranju Hrvatske.

FOTO: Mirko Norac u sudnici
FOTO: Arhiv
Piše: Ivan Hrstić

Svi smo mi Mirko Norac, bila je krilatica prije desetak godina, u ono doba prosvjeda, koje je kulminiralo famoznim okupljanjem na splitskoj rivi, a na zagrebačkim ulicama odjednom postalo popularno skupljanje kestena. Veliki dio Hrvatske što doslovno što u prenesenom smislu ustao se na noge u prosvjedu protiv diktata haškog suda i izručivanja heroja Domovinskog rata. No, kraj suđenja Norcu pred hrvatskim sudom, nacija je dočekala rezignirana, nezainteresirana za mnoštvo dokaza i bez riječi prosvjeda.

Teško da se netko od nas može staviti u kožu mladića koji je na sebe u trenutku kad je Gospić bio gotovo prazan stavio odgovornost da stane pred neprijatelja i sa šačicom jednako hrabrih, čitaj ludih, obrani grad. No, ništa ne može promijeniti činjenicu da je Mirko Norac osobno sudjelovao u strašnim zločinima.

Teško da se netko od nas može staviti u kožu mladića koji je na sebe u trenutku kad je Gospić bio gotovo prazan stavio odgovornost da stane pred neprijatelja i sa šačicom jednako hrabrih, čitaj ludih, obrani grad. No, ništa ne može promijeniti činjenicu da je Mirko Norac osobno sudjelovao u strašnim zločinima u kojima su prema nečijem diskrecijskom pravu mučki likvidirani građani suprotne nacionalnosti, zato što su predstavljali stvarnu ili izmišljenu opasnost. Izlišno je spominjati da se to dogodilo bez ikakvog suda, jer im nikakav sud nije ni mogao izreći takvu kaznu, a oružje u rukama nisu imali. Nezavisni mediji još tada su pisali o usijanoj glavi i sumnjama da je osobno zakrvavio ruke nevinim hrvatskim građanima.

Za nekoliko tjedana Norac izlazi na slobodu, gotovo u isto vrijeme kad i pokvareni poduzetnik čijih se laži sjećam iz doba kad sam snimao priloge o očajničkoj borbi radnika Croatiabusa, u isto vrijeme kad i 'kontroverzni' poduzetnik, osuđen za otmicu i ucjenu.

Pola nacije u tom trenutku bila je na dometu srpskih minobacača, pa su sasvim razumljive simpatije koje su Hrvati osjećali prema njemu. Pogotovu u mojem Sinju, u kojem je ostvario maksimalnu počast - titulu alkarskog vojvode. Vlasti u Zagrebu u to vrijeme sasvim sigurno nisu bile u stanju spriječiti takve divljačke osvetničke ispade, iako je bilo nekih neuvjerljivih pokušaja da se Norca povuče. Koji postaju još neuvjerljiviji kad se vidi kakvo je strelovito napredovanje Mirko Norac doživio u sljedećih par godina, sve do čina generala. No, u tom razdoblju Hrvatska je koristila usluge i daleko, daleko gorih od njega, koji su se pri tom i naplatili na mnogo maštovitije načine. Najveća smijurija, vrhunac hrvatske tragikomedije, svakako je bila u trenutku kad je za inspektora Hrvatske vojske imenovan Branimir Glavaš.

Često uspoređujemo drakonsku, duboko nepravednu političku kaznu koju je haški sud bez uvjerljivih dokaza odrezao generalu Anti Gotovini s kaznama srpskih generala direktno odgovornih za najteže moguće zločine, među kojima su se neki već našli na slobodi, sa žigom ratnog zločinca doduše, ali slobodni kao ptice. No jednako je tako neshvatljivo da će u zatvoru on provesti dvostruko više vremena nego Mirko Norac.

NORAC, SULIĆ & PETRAČ: Ratnik heroj, šampion kokošarske privatizacije, ugledni kriminalac. Gotovo arhetipska podjela uloga u priči o o stvaranju Hrvatske.

Za nekoliko tjedana Norac izlazi na slobodu, gotovo u isto vrijeme kad i pokvareni poduzetnik čijih mi se lice duboko usjeklo u pamćenje u doba kad sam snimao priloge o očajničkoj borbi radnika Croatiabusa, u isto vrijeme kad i 'kontroverzni' poduzetnik, osuđen za otmicu i ucjenu.

Zaslužni ratnik heroj, šampion kokošarske privatizacije, ugledni kriminalac s vrhunskim vezama.

Gotovo arhetipska podjela uloga u priči o o stvaranju Hrvatske!

Nema nimalo sumnje u to kojega bi od njih nacija skinula s križa da je mogla birati, no nijednom od te opasne trojice nije se bilo pametno zamjeriti onda, a nije ni sad. Naravno, razlike među njima su očite na prvi pogled, no, svaki od njih vjerojatno je u stanju biti i dobar i loš i zao. Hrvatska sigurno nije ništa sigurnije mjesto za život, nakon što su se oni vratili među 'nas'. No, na svakoga od njih dolaze još deseci sličnih koji se nikada neće naći pred ovozemaljskim sudom zbog svojih (ne)djela i čija imena nikad neće biti razapeta na stup srama.


PRAVA ISTINA

>>Sve laži i zablude o haškoj presudi: Tko je stvarno Hrvatsku očistio od Srba