Burze

DNEVNA NAJAVA: Zagrebačka burza: Dobro raspoloženje na svjetskim burzama potiče Crobex?

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki njih 5 očekuje danas porast Crobexa, a 5 stagnaciju.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zahvaljujući optimističnom raspoloženju na svjetskim tržištima, danas bi na Zagrebačkoj burzi Crobexi mogli porasti, nakon pet dana uzastopnih gubitaka, no očekuje se oprezno trgovanje jer je dužnička kriza u eurozoni još daleko od rješenja.

„Zelenilo na svjetskim burzama danas bi moglo potaknuti rast cijena dionica i na domaćem tržištu kapitala, ali uz i nadalje prisutan oprez kod investitora.“

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas porast Crobexa, a 5 stagnaciju. Crobex je jučer oslabio 0,16 posto, na 1.929 bodova, a Crobex10 0,34 posto, na 1.053 boda. To je bio već peti dan kako su indeksi oslabili. Redovni promet dionicama iznosio je 21,3 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego dan prije.

To se, među ostalim, zahvaljuje trgovanju dionicom Atlantic Grupe, kojom je ostvaren promet od 4,6 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,74 posto, na 565 kuna.

„Zelenilo na svjetskim burzama danas bi moglo potaknuti rast cijena dionica i na domaćem tržištu kapitala, ali uz i nadalje prisutan oprez kod investitora“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

„Nervoza na svjetskim burzama zbog dužničke krize u eurozoni proteklih tjedana prelijevala se i na domaće tržište, pa su se investitori odlučili radije ništa ne poduzimati.“

Kako dodaje, obujam trgovanja raste od početka tjedna, pa se sada prosječno kreće oko 15 milijuna kuna dnevno. Ipak, rujanski prosječni dnevni prometi prilično su niski, tek oko 5 milijuna kuna.


„Nervoza na svjetskim burzama zbog dužničke krize u eurozoni proteklih tjedana prelijevala se i na domaće tržište, pa su se investitori odlučili radije ništa ne poduzimati. Uz nizak promet, Crobex je u proteklih tjedan dana oslabio oko 3 posto“, navodi Nagy.

Domaćih vijesti koje bi potaknule tržište već neko vrijeme nema.

„Situacija na domaćem tržištu sada isključivo ovisi o kretanjima na svjetskim burzama. Posljednje vijesti iz Europe, pak, sugeriraju oporavak cijena dionica, zbog izjava europskih čelnika da Grčka neće izaći iz eurozone“, kaže Nagy.

„Iako posljednjih dana bilježimo odbijanac burzovnih indeksa s najnižih ovogodišnjih razina, investitori su i dalje na oprezu, jer je, uz nestabilnosti u eurozoni, prisutan i strah od moguće nove recesije.“

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom, zahvaljujući napretku u rješavanju dužničke krize u eurozoni, što je oživjelo nadu da će Grčka izbjeći bankrot.

Lideri Njemačke i Francuske pozvali su na telefonskoj konferenciji Grčku da provede sve dogovorene financijske reforme striktno i učinkovito, dok je Atena poručila da očekuje ocjenu kako je na dobrom putu da ispuni zacrtane fiskalne ciljeve, što bi joj osiguralo daljnju međunarodnu pomoć i izbjegavanje bankrota.

Dobre vijesti stigle su jučer i iz Italije, gdje je parlament prihvatio vladin prijedlog proračunske štednje od 54 milijarde eura.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso obećao je, pak, da će EK uskoro objaviti studiju o uvođenju zajedničke obveznice eurozone, što se smatra potencijalnim rješenjem za dužničku krizu.

Jutros su zbog toga i na azijskim i na europskim burzama cijene dionica porasle.

„Iako posljednjih dana bilježimo odbijanac burzovnih indeksa s najnižih ovogodišnjih razina, investitori su i dalje na oprezu, jer je, uz nestabilnosti u eurozoni, prisutan i strah od moguće nove recesije“, ocjenjuje Nagy.

Ističe da je kod investitora još prisutna nedoumica u kojem smjeru krenuti.

„S jedne strane, još nema na vidiku rješenja dužničke krize u eurozoni, dok su s druge strane, cijene dionica sada vrlo atraktivne. Primjerice, cijene dionica pojedinih kompanija na Wall Streetu ispod su razina iz recesijske 2008. godine. Tek ćemo vidjeti za koji će se smjer investitori odlučiti“, zaključuje Nagy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Jose Manuel Barroso, atgr-r-a, atlantic grupa, tamas nagy, zse, zagrebačka burza