A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/djeca-%20pregled%20očiju%20-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Projekt ranog otkrivanja slabovidnosti | Politika+
Zagreb

ZAGREBAČKI VRTIĆI : Projekt ranog otkrivanja slabovidnosti

Četvrta godina života djeteta najbolja je za provođenje programa skrininga slabovidnosti.

Piše: PolitikaPlus

U sklopu zdravstvenog znanstvenog projekta "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba" Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" provodit će oftalmološke preglede vidne oštrine u vrtićima Zagreba.

 

Projekt uključuje djecu između 4 i 4.5 godina starosti koja pohađaju zagrebačke vrtiće, a za koju su oba roditelja potpisala pristanak. Pregledi će se održavati u dogovoru s vrtićima i KB "Sveti Duh", a prvi pregledi počinju već ovaj tjedan.

 

Projekt uključuje djecu između 4 i4.5 godina starosti koja pohađaju zagrebačke vrtiće, a za koju su oba roditelja potpisala pristanak. Pregledi će se održavati u dogovoru s vrtićima i KB "Sveti Duh", a prvi pregledi počinju već ovaj tjedan.

 

Projektom se želi smanjiti učestalost slabovidnosti (ambliopije) i vidni hendikep dijagnosticiranjem ambliopije i ambliogenih faktora, usmjeravanjem rizične populacije na cjelovite oftalmološke preglede i liječenjem slabovidnosti u dobi kada je ono jedino moguće - u predškolskoj dobi, a četvrta godina života djeteta najbolja je za provođenje programa skrininga slabovidnosti.

 

S druge strane svrha istraživanja jest otkrivanje refraktivnih grešaka i poremećaja vida, a najvažniji učinak projekta je smanjenje preventabilnog gubitka vida.

S druge strane svrha istraživanja jest otkrivanje refraktivnih grešaka i poremećaja vida, a najvažniji učinak projekta je smanjenje preventabilnog gubitka vida.

Cilj projekta je na znanstveno utemeljenim rezultatima ukazati na problem i uspješno rješavanje slabovidnosti u Zagrebu, odnosno Hrvatskoj, te predložiti univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnog skrininga.

 

Zlatni standard za dijagnostiku slabovidnosti i ambliogenih faktora jest cjeloviti oftalmološki pregled. Pri provođenju skrininga, testiranje vidne oštrine najbolji je način i jedina pouzdana metoda otkrivanja slabovidnosti. Provodi li se kao izolirani i jedini test probira, otkriva 97 posto svih očnih anomalija.

 

Projekt se odvija pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, te uz odobrenje Etičkog povjerenstva Kliničke bolnice "Sveti Duh".