A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/licice%20na%20kotačima-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebparking 'lisicama' želi utjerati dugove | Politika+
Zagreb

MUKE SA NAPLATOM : Zagrebparking 'lisicama' želi utjerati dugove

Vozači, sa vozilima stranih registarskih oznaka u 2010. i prvih šest mjeseci ove godine skupili su gotovo 11,5 milijuna kuna kazni, od toga se naplatilo tek milijun.

FOTO: 'lisice za kotače'
Piše: Ilijana Grgić

Problem "stranaca " koji ne žele platiti parkiranje u Zagrebu još uvijek nije riješen. Naime, vozači, sa vozilima stranih registarskih oznaka u 2010. i prvih šest mjeseci ove godine uspjeli skupiti gotovo 11,5 milijuna kuna kazni za parkiranje. Od toga se naplatilo tek milijun.

 

Tako statistika govori da je svako 5 vozilo koje dobilo kaznu za parkiranje, bilo sa stranim tablicama, u 2010. i prvih šest mjeseci ove godine uspjeli skupiti gotovo 11,5 milijuna kuna kazni za parkiranje. Od toga se naplatilo tek milijun.
- Problem naplate parkinga za strance još uvijek nije rješen. Trenutno ne postoji pravna osnova za naplatu kazne za neplaćeno parkiranje strancima iz razloga sto nema dogovora izmedju Hrvatske i stranih zemalja o uzajamnom davanju podataka za prekrsitelje u tim zemljama i obrnuto, rekao nam je Robert Mišeta, direktor Zagrebparkinga.

 

Tako statistika govori da je svako 5 vozilo koje dobilo kaznu za parkiranje, bilo sa stranim tablicama. Kako bi tome došli na kraj, u Zagrebparkingu, pokrenuli su projekt "lisice na kotačima". A koji se pak, prema njihovu tumačenju ne kosi  s ustavnom odredbom da “pravo zadržavanja vozila mora biti u skladu s ustavnim načelom razmjernosti”. Drže da je blokada vozila jedini način na koji se može zaustaviti takvo ponašanje.

 

- Hoće li projekt "lisice" i kada zaživjeti, ovisi o spremnosti Grada da podrži takvu naplatu te donese odluku kojom će se regulirati postavljanje lisica na kotače vozila. Sama inicijativa je već pokrenuta u Ministarstvu prometa, ističe Mišeta.

 

Postavljanjem lisica na kotače služe se u Zadru, Puli, Splitu ali i drugim gradovima, te se u Zagrebparkingu nadaju da će Gradska skupština podržati tu inicijativu.


Analize također govore da je je popunjenost šest garaža u vlasništvu grada – u Martićevoj, Petrinjskoj, na Langovom trgu, Sveticama, Kvaternikovom trgu te Tuškancu - između 30 i 70 posto, i to ovisi o lokaciji .

 

- Zadovoljni smo s popunjenosti nekih garaža, ali naravno da se uvijek može nešto učiniti da popunjenost bude još bolja, npr. fleksibilnija vremena ulaska za pretplatnike. Jedan od načina da poboljšamo popunjenost garaža je i proširivanje usluge. Naime, radimo analize da u garaže uvedemo uslugu pranja automobila. Jedan od načina poboljšanja popunjenosti garaža je i uključivanja nekih garaža u projek P&R. Korisnicima javnih garaža atraktivni smo kako zbog dobrih lokacija tako i zbog cijene koja je niža od drugih davatelja usluge, ističe Mišeta.

 

Nedavno je na lokaciji starog Paromilna otvoreno 550 mjesta besplatnih parkirnih mjesta, tom prilikom je gradonačelnik izjavio da zbog toga "neće biti gužve niti će Zagrebparking imati gubitke zbog toga. Bit će pun i besplatni i parking koji se plaća".

 

- Još je rano za davati prognoze o utjecaju otvaranja parkirališta, ali bi mogli osjetiti manju popunjenost parkirališta oko Poglavarstva., ističe direktor Zagrebparkinga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan Bandić, kazne za parkiranje, robert mišeta, Zagrebparking