A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/marihuana.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pokazatelji francuske studije: Pušenje marihuane ne deblja | Politika+
Zdravlje

STUDIJA: Pokazatelji francuske studije: Pušenje marihuane ne deblja

Francuska studija iznenađujuće pokazala da se pušači "trave" manje debljaju od onih koji ne uživaju u tome opojnom sredstvu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Svatko tko puši marihuanu zna da ona otvara apetit, ali je francuska studija iznenađujuće pokazala da se pušači "trave" manje debljaju od onih koji ne uživaju u tome opojnom sredstvu.

 

Francuska studija iznenađujuće pokazala da se pušači "trave" manje debljaju od onih koji ne uživaju u tome opojnom sredstvu.

Analizirajući podatke 50.000 odraslih Amerikanaca, znanstvenici predvođeni Yannom Le Stratom, psihijatrom iz bolnice Louis-Mourier u Colombesu u Francuskoj, utvrdili su da je između 14 i 17 posto osoba koje su pušile marihuanu najmanje tri puta dnevno bilo debelo. Radi usporedbe, stopa pretilosti među onima koji je nisu konzumirali u posljednjih 12 mjeseci bila je 22 do 25 posto.

"Najprije smo mislili da smo pogriješili", rekao je Le Strat. "Ovo su samo preliminarni rezultati i ne znače da marihuana ne potiče debljanje, ali se vjerojatno radi o nekoj njezinoj komponenti", pojasnio je autor studije.

Vjeruje se da su kanabinoidi, molekule slične prirodnim kemikalijama u ljudskom tijelu, odgovorne za stimuliranje apetita, i to u tolikoj mjeri da je 2006. uveden lijek Rimonabant protiv te kemijske tvari.

Lijek je odobren u svim zemljama, osim u SAD-u, za liječenje pretilosti, no povučen je dvije godine poslije jer su pacijenti pokazivali povećan rizik od samoubojstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pretilost, studija, marihuana