A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/afestival-svjetskog%20-kazalita%20-othello-003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Festival svjetskog kazališta: Ostermeier i Othello na krstarenju | Politika+
Kultura

KAZALIŠTE: Festival svjetskog kazališta: Ostermeier i Othello na krstarenju

Ostermeier transformira Shakesepeareovog Othella u luksuzno krstarenje Sredozemljem.

Piše: Ilijana Grgić

Othellom William Shakespeare redatelj Thomas Ostermeiera, a u izvedbi berlinskog Schaubühne teatra otvara 9. festival svjetskog teatra. Ostermeier transformira Shakesepeareovog Othella u luksuzno krstarenje Sredozemljem. Scenografija, sva u znaku vode, djelo je Jana Pappelbauma.

 

Redatelj Thomas Ostermeier, pred publiku servira zapaljivi koktel, u kojem dominiraju prezir i ljubomore

Sa svojom moćnom glumačkom trupom, Ostermeier koncentrira dramu na odnos Othella i Jaga. Dok se Otello ženidbom s mladom Dezdemonom uspinje u društvenoj hijerarhiji, Jago je prisiljen igrati iz drugoga plana. Redatelj Thomas Ostermeier pred publiku servira zapaljivi koktel, u kojem dominiraju prezir i ljubomore.


Progovaraja o mnogim temama koje dominiraju suvremenim društvom. Ostermeier ističe kako je šekspirijanski tekst još uvijek izazov, priznaje kako svog prvog Shakesepeara radio tek nakon 10 godišnjeg redateljskoga iskustva.

 

- Ne mogu trenutačno naći ni jednog drugog autora, koji je izazovni, kompliciraniji, bogatiji pisac. Kad idete probavati šekspirijanski tekst, naučite nešto, saznate nešto što niste znali prije, kao da vam se otkriva dan za danom, i jednog dana mislite da shvaćate o čemu se radi, sljedeći dan shvatite, da je to potpuno suprotno od onoga što ste mislili dan ranije , to je veliki izazov, i čini, život redatelja veoma živopisnim, ističe Ostermeier.

Zbog tog prijateljstava između Schaubühne i Festivala predstava je i došla u Zagreb u financijski nemogućim uvjetima.

U Othellu konflikt između dvojice muškaraca eskalira praćen izvanrednim etiopijskim grooveom.

Video u krupnim planovima kadrira svako lice ponaosob, probijajući se u njihove duboke nemire. Berlinski Schaubühne i njegov direktor, povlašteni su partneri Festivala svjetskog kazališta.

 

- I Thomas Ostermeier i teatar Schaubühne nisu nepoznati Zagrebačkoj publici. Naime prva prevstava na prvom festivalu Svjetskog kazališta bila upravo Thomasova prestava, a radilo se o Nori. Nakon toga on on se Zagrebačkoj publici predstavio sa svojim čitanjem Shakespeara, ovaj put to je Othello, svakako garantiramo jedan vrhunski kazališni događaj. Zbog tog prijateljstva između Schaubühne i Festivala predstava je i došla u Zagreb u financijski nemogućim uvjetima, istaknula je Dubravka Vrgoč, umjetnička ravnateljica Festivala.

Publika će prestavu moći pogledati 9. i 10. rujna u 20 sata u ZKM-u.