A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nasa-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Snimljeni tragovi astronauta na Mjesecu, još svježi - a stari 40 godina | Politika+
Znanost

MJESEČEVA TIŠINA: Snimljeni tragovi astronauta na Mjesecu, još svježi - a stari 40 godina

Otkriveni tragovi u pijesku, odbačene naprtnjače, ali najlonske američke zastave vjerojatno su ipak uništene.

FOTO: Do sada najdetaljnije slike ljudskih tragova na Mjesecu
FOTO: NASA
Piše: PolitikaPlus/Hina/Washington Post

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije najviše rezolucije koje su ikada snimljene na tri lokacije slijetanja na Mjesec, koje pokazuju izvanredne detalje lunarnog istraživanja Apolla 12, 14 i 17.

S vrlo jakim povećanjem mogu uočiti i sjedala te kotači rovera. Astronauti s prethodne misije, Apolla 12, nisu imali rover, pa su ostavili tragove na nekih 1.300 metara.

Uz razlučivost od samo 25 centimetara po pikselu, slike pokazuju tragove astronauta u mjesečevoj prašini, tragove lunarnog rovera i samo vozilo, te ostatke raznih eksperimenata koji su rađeni na površini Mjeseca.

Fotografije koje je snimio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter toliko su detaljne da je znanstvenik koji ih je provjeravao uspio pronaći dvije naprtnjače koje su bacila posljednja dva astronauta koja su hodala po Mjesecu, Eugene Cernan i Harrison Schmitt, u prosincu 1972. prije nego što su napustili Mjesec tijekom misije Apolla 17.

"One su bačene na površinu i još uvijek leže tamo", rekao je Mark Robinson, glavni istraživač kamera Lunar Reconnaissance Orbitera, govoreći o dva "prijenosna sustava za održavanje života" koji se pojavljuju kao svijetle točke u blizini mjesta slijetanja misije."Prilično je nevjerojatno da možemo razlučiti sve to puno bolje nego što smo mogli s našim prethodnim slikama", dodao je tijekom telekonferencije NASA-e.Snimke lokacije slijetanja modula Apolla 17 pokazuju tragove koji su ostali iza lunarnog rovera kojim su se vozili astronauti Cernan i Schmitt.

Robinson je kazao da se s vrlo jakim povećanjem mogu uočiti i sjedala te kotači rovera. Astronauti s prethodne misije, Apolla 12, nisu imali rover, pa su ostavili tragove na nekih 1.300 metara, zapadno od modula gdje su istraživali dva kratera. Njihove stope pokazuju i da su išli na istok do NASA-ine letjelice Surveyor 3, koja je stigla na mjesec 1967. kako bi ispitala mjesta za slijetanje. Astronauti su pokupili dio opreme Surveyora 3 prije povratka do modula.I na starijim fotografijama vidjeli su se tragovi kretanja astronauta i njihovih vozila, ali ne tako detaljno (gore). Tragovi raketnih motora Apolloa 13 (dolje).Robinson je rekao da je tražio američke zastave koje su postavili astronauti, ali ih nije našao osim nekih tragova u prašini. Snažno ultraljubičasto zračenje i ekstremne vrućine i hladnoće ciklusa lunarnih dana i noći vjerojatno su uništili najlon zastave, kazao je.

Robinson je dodao da snimke imaju znanstvenu vrijednost, te da ih je Lunar Reconnaissance Orbiter snimio s visine od 22 kilometra.

Ta Mjesečeva sonda lansirana je 2009. kako bi istražila moguće lokacije za slijetanje NASA-ina programa Constellation, koji je bivši predsjednik SAD-a George W. Bush pokrenuo radi povratka Amerikanaca na Mjesec. Godine 2010., predsjednik Barack Obama ugasio je program Constellation zbog zastarjelosti i štednje, a NASA trenutno nema planova za povratak na Mjesec.