A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/festival%20svjetskog_othello_%20001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Deveti po redu Festival svjetskog kazališta može početi! | Politika+
Kultura

KAZALIŠNA AVANGARDA : Deveti po redu Festival svjetskog kazališta može početi!

Organizatori festivala ističu da su iznimno zadovoljni što ugošćuju vodeća imena europskom kazališta.

FOTO: Othello
Piše: Ilijana Grgić

Na pozornicama Zagrebačkog kazališta mladih, Hrvatskog narodnog kazališta i u Gavelli, sve je spremno za početak 9. izdanja svjetskog kazališta koji se od 09. do 27. rujna održava u Zagrebu.

 

Festival i ove godine okuplja moćna autorska imena. Unatoč kompleksnim i teškim financijskim situacijama, organizatori festivala ističu da su iznimno zadovoljni što ugošćuju vodeća imena europskog kazališta.

 

DUBRAVKA VRGOČ: Na određeni način, želja producenata i kazališta koji će doći u Zagreb da smanje svoje honorare, govore da je ova festival više nije nepoznanica u kazališnom europskom kontekstu.

- U financijski teškim prilikama, kada se smanjuju sredstva za kulturu, a i sredstva za naš festival ponovno su se smanjila, isključivo uz pomoć kazališta , umjetnika i naših sponzora uspjeli smo realizirati naš festival.

Na određeni način, želja producenata i kazališta koji će doći u Zagreb da smanje svoje honorare, govore da ovaj festival više nije nepoznanica u kazališnom europskom kontekstu, istaknula je Dubravka Vrgoč, umjetnička ravnateljica Festivala .

 

Na otvorenju, miljenik zagrebačke publike, berlinski redatelj Thomas Ostermeier, gostuje s radikalnom interpretacijom Shakespeareovog Othella.

Među prijateljima festivala je i dalje cijenjeni flamanski umjetnik Jan Fabre. Redatelj, koreograf, scenograf i autor teksta, prikazat će autorsku viziju mita o Prometeju. Prvi put u Hrvatskoj gostuje nizozemski redatelj Ivo van Hove, jedna od ključnih figura novog teatra.

IVICA BULJAN: Čini mi se da sa ovih pet predstava na neki način zaokružujemo estetsku ideju koja od početka promovirana, a zapravo uvijek se trudimo pronaći neke nove puteve u novom europskom kazalištu.

Svojim originalnim spojem dramskog, videa i filma, snažno je utjecao na cjelokupnu svjetsku scenu. Predstava Opening night prema kultnom filmu Johna Cassavetesa poziva publiku na uzbudljivu interakciju .

Predstava dolazi u Zagreb zahvaljući prije svega Veleposlanstvu Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, a veleposlanica Stella Ronner-Grubačić javno je ponudila pomoć i za sljedeći 10. jubilarni Festival svjetskog kazališa.

Iz bečkog Burghteatra stiže Dorian Grey u režiji Bastiana Krafta, dok u finalu nas gledatelje očekuje Gardenia belgijskog koreografa i redatelja Alaina Platela.

- Čini mi se da sa ovih pet predstava na neki način zaokružujemo estetsku ideju koja od početka promovirana, a da se zapravo uvijek trudimo pronaći neke nove puteve u novom europskom kazalištu, ističe drugi umjetnički ravatelj festivala, Ivica Buljan.

 

S obzirom da su im sredstva smanjena prošle godina za 20, a ove godine za još 20 posto, to se na festival odrazilo tako da će se predstave “Dorian Grey” i “Gardenia” izvoditi samo po jednom. Karte za predstave moći će se već od sutra nabaviti na blagajni ZKM-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Prometej, othtello, HNK, Gavella, ivica buljan, festival svjetskog kazališta, zkm, dubravka vrgoč