A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-thaci-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Milorad Pupovac i SNV zabrinuti zbog poruka premijerke na Kosovu | Politika+
Regija

KOSOVO: Milorad Pupovac i SNV zabrinuti zbog poruka premijerke na Kosovu

"Politika jednostranog i nasilnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti ne može i ne smije biti alternativa dijalogu i pregovorima."

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srpsko narodno vijeće (SNV) u Republici Hrvatskoj izrazilo je danas zabrinutost i neslaganje s porukama koje su se mogle čuti prilikom posjeta predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor Kosovu te je ustvrdilo kako je riječ o porukama potpore politici jednostranosti i upozorilo da se problemi moraju rješavati dijalogom i pregovorima.

"Politika jednostranog i nasilnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti i državne suverenosti ne može i ne smije biti alternativa dijalogu i pregovorima."

"Koliko god razumijemo da status quo politika nije ni dobra ni održiva, toliko smatramo da politika jednostranog i nasilnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti i državne suverenosti ne može i ne smije biti alternativa dijalogu i pregovorima", stoji u priopćenju SNV-a koje je potpisao predsjednik Milorad Pupovac.


"Takva politika može obnoviti sukobe, produbiti nepovjerenje i, što je najvažnije, izazvati stradanja, patnje i teška kršenja ljudskih i manjinskih prava. Naše iskustvo i naše djelovanje daje nam za pravo da se usprotivimo porukama u kojima se sugerira takva politika ili se najavljuje njezino provođenje, a koje su se mogle čuti tokom susreta predsjednice Vlade RH i predsjednika Vlade Kosova", upozorava se dalje u priopćenju.


"Stvari koje trebaju biti riješene u pregovaračkom procesu, kao što je pitanje institucija na sjeveru Kosova, ne mogu i ne smiju biti rješavane jednostranim i nasilnim postupcima s bilo čije strane i iz bilo kojeg državnog razloga. Za uspjeh pregovaračkog procesa nužna je postupnost, a za prihvaćanje rezultata pregovora među stanovništvom, osobito onim srpske nacionalnosti na sjeveru, potreban je osjećaj sigurnosti i minimalnog povjerenja."


SNV smatra da je pozivanje na stara neprijateljstva, koliko god ona mogla biti živa, kao osnovu za nova prijateljstva, u okvirima bivše Jugoslavije i Balkana vrlo zabrinjavajući tip politike i političkog djelovanja.

Osim toga, SNV podsjeća da u hrvatsko-srpskim odnosima, i onima između Hrvatske i Srbije i onima unutar same Hrvatske, ima mnogih ozbiljnih i neriješenih pitanja čije bi rješavanje trebao biti prioritet hrvatske vlade te da bi, kad bi se ta pitanja riješila, mogući doprinos Republike Hrvatske rješavanju otvorenih i bolnih srpsko-albanskih odnosa bio i realniji i vjerodostojniji.


"Na kraju, SNV izražava nadu da će ovo iskustvo biti povod za ozbiljno usmjeravanje pažnje na neriješena pitanja izbjeglih Srba i položaja Srba u Hrvatskoj" koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli da ta pitanja ne budu zapreka uspješnom završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom, zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JADRANKA KOSOR, SNV, SRPSKO NARODNO VIJEĆE, MILORAD PUPOVAC, KOSOVO