A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/nyse-098.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: Indeksi rastu treći dan zaredom, oštri pad Applea | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Indeksi rastu treći dan zaredom, oštri pad Applea

Šok za tržište stigao je nakon zatvaranja Wall Streeta. Steve Jobs, legenda Silicijske doline, podnio je ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Applea.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle treći dan zaredom, no nakon vrlo nesigurnog trgovanja, dok je ostavka Stevea Jobsa na mjesto direktora izazvala oštar pad dionice Applea.

Indeks Dow Jones porastao je 1,29 posto, na 11.320 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,31 posto, na 1.177 bodova, a Nasdaq 0,88 posto, na 2.467 bodova.

Šok za tržište stigao je, pak, nakon zatvaranja Wall Streeta. Steve Jobs, legenda Silicijske doline, podnio je ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Applea, što je izazvalo zabrinutost da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

Tržište se jučer kretalo bez jasnog smjera. Na početku trgovanja Dow Jones indeks znatno je pao, da bi nakon nekoliko sati skočio više od 100, a potom ponovno pao gotovo 50 bodova. Tek u posljednjim satima trgovanja indeks se učvrstio u pozitivnom području.

Ulagače je ohrabrilo izvješće o rastu narudžbi trajnih proizvoda za 4 posto u srpnju, znatno više nego što se očekivalo, nakon što su u lipnju pale. To je prvi pozitivan signal iz američke industrije u posljednje vrijeme jer su mnogi drugi podaci ukazivali na slabljenje proizvodnog sektora.

Ipak, rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će američka središnja banka poduzeti nove mjere za poticanje gospodarstva. U petak se u Jackson Holeu održava godišnji sastanak Feda, a ulagači se nadaju da će, kao i lani, predsjednik središnje banke Ben Bernanke najaviti daljnje kvantitativno popuštanje monetarne politike.

Među najvećim je dobitnicima jučer bio financijski sektor, koji je posljednjih tjedana oštro pao. Indeks S&P tog sektora porastao je 2,8 posto.

Šok za tržište stigao je, pak, nakon zatvaranja Wall Streeta. Steve Jobs, legenda Silicijske doline, podnio je ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Applea, što je izazvalo zabrinutost da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo. Jobs boluje od raka gušterače, a od sredine siječnja je na bolovanju i liječenju. Cijena dionice Applea potonula je 7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,49 posto, na 5.205 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,69 posto, na 5.681 bod, a pariški CAC 1,79 posto, na 3.139 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fed ben bernanke, apple, s&p 500, nasdaq, dow jones, svjetska tržišta, steve jobs, appleftse, cac, dax