A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/steve-jobs-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Odlazak legende Silicijske doline: Steve Jobs dao ostavku u Appleu | Politika+
Mojbiz

OČEKIVANO: Odlazak legende Silicijske doline: Steve Jobs dao ostavku u Appleu

Jobs, jedan od onih koji su inovacijama mijenjali svijet, već je dulje vrijeme teško bolestan.

FOTO: Steve Jobs
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Legenda Silicijske doline Steve Jobs u srijedu je podnio ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Applea, čime je završila njegova 14-godišnja vladavina tehnologijskim divom i jednom od najvećih svjetskih korporacija.


Dionice Applea zaronile su čak 7 posto nakon što je suosnivač i 55-godišnji karizmatični čelnik tvrtke objavio da će ga na mjestu glavnog izvršnog direktora zamjeniti dugogodišnji suradnik i njegova desna ruka Tim Cook.

"Uvijek sam govorio, ako ikad dođe dan kada više neću moći ispuniti svoju dužnosti i očekivanja kao Appleov glavni izvršni direktor (CEO), ja ću biti prvi koji će vas o tome obavijestiti. Nažalost, taj dan je došao."

Jobs boluje od raka gušterače, a od sredine siječnja ove godine je na bolovanju i liječenju. Prema navodima liječnika, bolest je u terminalnoj fazi. U ožujku nakratko se vratio na posao kako bi predstavio najnoviju verziju iPada, a kasnije kako bi nazočio večeri koju je za tehnologijske moćnike iz Silicijske doline priredio američki predsjednik Barack Obama.


Svojom mršavom pojavom izazivao je pitanja o njegovom zdravlju i sposobnosti da i dalje vodi Apple.

"Ulagači su vrlo zadovoljni s Cookom, iako je Jobs bio pokretač inovacija te zaslužan za uspjeh Applea. Tim je kao Jobsov zamjenik pokazao da Apple i dalje može postizati odlične rezultate."

Analitičari ne očekuju da će Jobsova ostavka, koja se već dulje vrijeme očekivala, ugroziti izlazak na tržište novih Appleovih proizvoda, uključujući i eventualno novog iPhonea u rujnu i iPada u 2012.

"Uvijek sam govorio, ako ikad dođe dan kada više neću moći ispuniti svoju dužnosti i očekivanja kao Appleov glavni izvršni direktor (CEO), ja ću biti prvi koji će vas o tome obavijestiti. Nažalost, taj dan je došao", naveo je Jobs u kratkom pismu kojim je objavio ostavku.

Analitičari su izrazili povjerenje u Appleovu "klupu", predvođenu Timom Cookom koji je dugo godina bio drugi čovjek tvrtke.

"Ja ću ulagačima reći: Ne paničarite i ostanite mirni, to je prava stvar. Steve će biti predsjednik, a Cook izvršni direktor", rekao je financijski analitičar Colin Gillis."Ulagači su vrlo zadovoljni s Cookom, iako je Jobs bio pokretač inovacija te zaslužan za uspjeh Applea. Tim je kao Jobsov zamjenik pokazao da Apple i dalje može postizati odlične rezultate", kazala je, pak, analitičarka Shannon Cross.

Jobs je 2007. revolucionarizirao tehnološku scenu s iPhoneom. Smatran je srcem i dušom tvrtke koja je danas uz Exxon Mobilom najveća američka korporacija.Tvrtku Apple Computer osnovao je s prijateljem Steveom Wozniakom u obiteljskoj garaži kasnih 1970-ih. Ubrzo su na tržište izbacili računalo Apple 1, no veliki uspjeh su doživjeli s Appleom II, što je tvrtki osiguralo položaj jednog od ključnih igrača u PC industriji koja je tada bila u usponu. Početkom 1980-ih Jobs je postao multimilijunaš.

Uprkos uspjehu tvrtke Jobs dolazi u sukob s menadžmentom, a 1985. uprava je ukinula većinu njegovih ovlasti pa on napušta tvrtku, no zadržava dio dionica. Apple je nakon toga oslabio. Jobs se u tvrtku vraća 1997. Kasnije te godine postaje privremeni izvršni direktor, a 2000. iz titule mu se briše naziv "privremeni".
Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IT, STEVE WOZNIAK, APPLE, STEVE JOBS, IPAD