A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/shenzhen-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

LTE tehnologija za prijenos uživo otvaranja Univerzijade u Shenzhenu | Politika+
IT

IT: LTE tehnologija za prijenos uživo otvaranja Univerzijade u Shenzhenu

Rješenje za kvalitetno TV javljanje uživo zaobilazi satelitsku komunikaciju.

Piše: PolitikaPlus

LTE tehnologija poznata je po iznimno brzom mobilnom širokopojasnom pristupu. Ove mogućnosti sve se više koriste i u TV javljanjima uživo s događanja u pokretu te jamče veću kvalitetu TV kućama i gledateljima, a u to su se lani mogli uvjeriti i hrvatski novinari na zajedničkoj demonstraciji Ericssona Nikole Tesle i hrvatskog T-Mobilea.

LTE rješenje  zaobilazi satelitsku komunikaciju i pojednostavljuje i pojeftinjuje kvalitetno TV javljanje uživo.

Mnogi TV gledatelji doživjeli su lošu kvalitetu TV slike izazvanu interferencijom ili pikselizacijom tijekom TV javljanja uživo, posebno ako se nije radilo o snimanju s jedne fiksne lokacije. Ovo se događa zbog komunikacije kamere, reportažnih kola i satelita. No, kako ističu u Ericssonu, razvoj LTE tehnologije omogućio je da, uz dobru pokrivenost, TV kuće zaobiđu satelitsku komunikaciju te, umjesto toga, koriste pojasnu širinu bežične tehnologije za slanje TV signala HD rezolucije bez interferencije, neovisno o kretanju snimatelja. Tako mobilni širokopojasni pristup velike brzine TV kućama nudi veću fleksibilnost u pokrivanju kamere tijekom praćenja događanja uživo, bez potrebe za zahtjevnom brigom o reportažnim kolima i drugim vozilima s opremom.

Takva tehnologija korištena je u TV prijenosu iz Shenzhena u Kini, 7. kolovoza, tijekom nošenja štafete Univerzijade 2011., Svjetskih sveučilišnih igara.

Ericsson je u partnerstvu s China Mobileom instalaciju probne mreže koja je sadržavala 110 TD-LTE stanica započeo u ožujku 2011. Kamere koje su pokrivale prijenos štafete koristile su tu mrežu, te su omogućile neometano prenošenje ovog događaja uživo.

Prvo TV praćenje putem LTE tehnologije u svijetu dogodilo se u Švedskoj u lipnju 2010. godine tijekom vjenčanja krunske princeze Victorie s Danielom Westlingom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lte, telekomunikacije, univerzijada 2011, shenzhen