A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac-059.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

NOVA GLOBALNA KRIZA? Snižen kreditni rejting SAD-u | Politika+
Mojbiz

PREZADUŽENOST: NOVA GLOBALNA KRIZA? Snižen kreditni rejting SAD-u

Kina poručila da svijet sada treba novu globalnu valutu u kojoj će se držati rezerve.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus, agencije
Kina će biti prisiljena razmotriti druga ulaganja za svoje rezerve. Američki 'trezorci' više nisu sigurni. Mnogo je klasa imovine na svjetskim tržištima koja su rizičnija od AAA, ali i manje rizična od AA+", tvrde u Kini.

 

S&P je naveo da snižavanje kreditnog rejtinga odražava njihovo
mišljenje po kojem mjere fiskalne konsolidacije koje je nedavno
usvojio Kongres zaostaju za onim što je potrebno poduzeti kako bi se u
srednjeročnom razdoblju stabilizirao američki dug.
Međunarodna agencija za kreditni rejting Sandard & Poor snizila je u petak Sjedinjenim Američkim Državama kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježe slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.
 
 
Dugoročni kreditni rejting snižen je s AAA, što predstavlja najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, na AA+, što predstavlja visoku kreditnu sposobnost i veoma nizak kreditni rizik. Agencija je rejting snizila zbog zabrinutosti proračunskim deficitom rastućim teretom, zaduženosti. Taj potez će, navode mediji, vjerojatno poskupjeti zaduživanj američke vlade, poduzeća i potrošače. S&P je naveo da snižavanje kreditnog rejtinga odražava njihovo mišljenje po kojem mjere fiskalne konsolidacije koje je nedavno usvojio Kongres zaostaju za onim što je potrebno poduzeti kako bi se u srednjeročnom razdoblju stabilizirao američki dug.
 
 
S&P je naveo da snižavanje kreditnog rejtinga odražava njihovo mišljenje po kojem mjere fiskalne konsolidacije koje je nedavno usvojio Kongres zaostaju za onim što je potrebno poduzeti kako bi se u srednjeročnom razdoblju stabilizirao američki dug.
 
Rejting je snižen zbog zabrinutosti proračunskim defiticom i rastućim teretom zaduženosti. Ovaj potez će vjerojatno poskupjeti zaduživanje američke vlade.
Odluka S&P-a uslijedila je nakon što je američki predsjednik Barack Obama nedavno parafirao zakon koji predviđa proračunske rezove od gotovo 2.500 milijardi dolara u razdoblju od 10 godina i za više od 2.000 milijardi povećava granicu zaduživanja, ali ne donosi niti jedno povišenje poreza.
 
Prijeti nova recesija
 
Newyorška burza u četvrtak je imala jedan od najtežih dana od početka svjetske financijske krize prije tri godine.
 
Indeksi Dow Jones i S&P pali su za više od četiri posto, dok je Nasdaq izgubio pet posto vrijednosti zbog strahovanja investitora da bi Sjedinjene Države mogle ući u novu recesiju, te zbog zabinutosti da bi dužnička kriza mogla ugroziti dva velika gospodarstva eurozone - talijansko i španjolsko.
 

Politički dogovor s početka tjedna mnogi doživljavaju samo kao odlaganje pravog rješenja i guranje problema ispod tepiha. Neki stručnjaci već upozoravaju na mogućnost povratka globalne recesije.

 

Kina traži novu svjetsku valutu

 
Kina je u subotu osudila 'kratkovidne' političke svađe u SAD-u oko problema zaduženosti i poručila da svijet sada treba novu globalnu valutu u kojoj će se držati rezerve.
 
"Kina, najveći kreditor jedine svjetske supersile, ima sva prava sada zahtijevati da se SAD pozabavi sa svojim strukturalnim dužničkim problemima i osigura sigurnost kineske dolarske imovine. Trebala bi biti uvedena međunarodna supervizija oko pitanja dolara, a opcija bi mogla biti i nova, stabilna i sigurna globalna valuta za rezerve radi sprječavanja katastrofe koju je uzrokovala bilo koja zemlja", objavila je u svom komentaru kineska državna novinska agencija Xinhua. "Kina će biti prisiljena razmotriti druga ulaganja za svoje rezerve. Američki 'trezorci' više nisu sigurni. Mnogo je klasa imovine na svjetskim tržištima koja su rizičnija od AAA, ali i manje rizična od AA+", tvrde u Kini.