A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/sudar%20vlakova.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Broj žrtava kineske željezničke nesreće smanjen na 36 | Politika+
Svijet

PEKING: Broj žrtava kineske željezničke nesreće smanjen na 36

Kinesko ministarstvo željeznica u ponedjeljak je smanjilo broj žrtava teške prometne nesreće izazvane u subotu sudarom dvaju vlakova

Piše: politikaPLUs/Hina/AFP

Objavivši da je 36 osoba poginulo, a 192 su ranjene u najtežoj željezničkoj nesreći u Kini od 2008. godine.


U nedjelju je agencija Nova Kna objavila vijest o 35 mrtvih, a zatim i vijest da je još osam tijela izvučeno iz ruševina vagona. Trojica visokih dužnosnika kineske željeznice, među kojima i voditelj regionalnog ureda u Šanghaiju, smijenjena su zbog katastrofe koja je izazvala burne reakcije javnosti.

Ministarstvo je objavilo da još istražuje uzroke sudara.

Katastrofa je dovela u pitanje pouzdanost kineskih vlakova velikih brzina, sektoru koji se snažno razvija i trebao bi s 8.358 km krajem 2010., narasti na više od 13.000 km 2012. godine, odnosno 16.000 km u 2020.

Nesreća se dogodila nepunih mjesec dana nakon svečana puštanja u promet linije vlaka velikog brzina na liniji od Pekinga do Shanghaija. Ta je linija otvorena za promet godinu dana prije roka na pruzi duljoj od 1.300 km. Međutim, niz incidenata prati tu liniju što izaziva velika kašnjenja i nevolje za putnike u vlaku koji ostaje bez struje i bez klimatiziranog zraka.

Subotnja željeznička nesreća najteža je od travnja 2008., kada su 72 osobe poginule, a više od 400 je bilo ranjeno u sudaru dvaju vlakova pošto je jedan od njih iskliznuo s tračnica u pokrajini Shandong (istok).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sudar vlakova, kineska željeznica, kina