IVAN HRSTIĆ

IN MEMORIAM: Kobni 27. rođendan: Amy Winehouse, 1983-2011.

Pridružila se nizu glazbenika koji su umrli u 27. godini: Jim Morrison, Hendrix, Joplin, Cobain...

Piše: Ivan Hrstić

Britanska pjevačica Amy Winehouse pronađena je mrtva u svom stanu u Londonu, javljaju večeras sve svjetske agencije. Iako još uvijek nema izvješća o uzroku smrti, sasvim je izvjesno da je ona povezana s njenom višegodišnjom teškom ovisnošću o alkoholu i drogama koja je posljednjih godina u potpunosti zasjenila njenu glazbenu karijeru.

Pridružila se tako nizu legendarnih pop i rock glazbenika koji su umrli u 27. godini ili navršivši 27: Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin... iako svojim ostvarenjima baš i ne spada u taj niz.

Pridružila se tako nizu legendarnih pop i rock glazbenika koji su umrli navršivši 27: Brian Jones, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain... iako svojim ostvarenjima možda baš i ne spada posve zasluženo u taj niz. No njezin veliki glazbeni talent bio je svima očit - iako ga nikad nije u potpunosti iskoristila, glazbena industrija nagradila ju je hrpicom Grammyja, a cijenila ju je i publika i kritika.

Album Back To Black, objavljen 2006. osvojio je čak 5 Grammyja, a njezin retro spoj jazza u vokalnom stilu Billie Holiday, Sarah Vaughan, Shirley Bassey... (niz dopunite vlastitim impresijama) R&B-a, soula i moderne pop produkcije s početka XXI stoljeća bio je veliko osvježenje na glazbenoj pop sceni zasićenoj bezličnim uniformnim pojavama.

Nažalost, njen izvanserijski glazben talent bio je konstantno zasjenjen obiteljskim i ljubavnim skandalima te zdravstvenim problemima prozrokovanim ovisnošću, tako da je ovakav ishod zapravo bilo lako predvidjeti.


Amy je umrla nepunih mjesec dana nakon što je zbog skandaloznog nastupa u Beogradu bila prisiljena prekinuti 'povratničku' europsku turneju, na koju se odvažila nakon navodno uspješnog rehaba. Bila je previše pijana da bi se sjetila riječi svojih pjesama - 90 minuta je mumljala prije nego što je napustila pozornicu, ostavivši nezadovoljnu publiku.

Njena smrt za sada se vodi kao neobjašnjena. Pronađena je u 15:54 po londonskom vremenu.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ovisnost, droga, amy Winehouse