A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/nafta-013.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijena nafte na međunarodnim tržištima porasla za jedan dolar | Politika+
Energetika

NAFTA: Cijena nafte na međunarodnim tržištima porasla za jedan dolar

Cijena na američkom tržištu dosegnula je 98,50 dolara za barel.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte u srijedu su porasle za približno jedan dolar na međunarodnim tržištima, što se pripisuje napretku u pregovorima o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja američke vlade, te nižim od očekivanih naftnim zalihama u najvećem svjetskom potrošaču SAD-u.


Cijena na američkom tržištu dosegnula je 98,50 dolara za barel. Cijena barela referentne košarice OPEC-ove nafteporasla je na 112,68 dolara za barel.

Na londonskom su tržištu cijene sirove nafte porasle 88 centi, na 117,94 dolara za barel, nakon što su ranije nakratko dosegnule 118,25 dolara. Istodobno su na američkom tržištu cijene nafte porasle za dolar, na 98,50 dolara za barel.

 

"Prognoze stanja američkih zaliha potaknule su rast cijena nakon tjednog izvješća Američkog instituta za naftu (API) koji je pokazao veći pad zaliha sirove nafte od očekivanog", rekao je Andy Sommer, energetski analitičar u švicarskom EGL-u.


Američki institut za naftu u utorak je izvijestio o padu zaliha sirove nafte za 5,2 milijuna barela, čime su osjetno nadmašena očekivanja njihova pada za 1,7 milijuna barela.


Pozornost tržišta sada je usmjerena novim tjednim podatcima američke vlade o zalihama nafte, čija se objava očekuje tijekom dana.


Prognoze o padu zaliha sedmi tjedan za redom pripisuju se većoj iskoristivosti rafinerijskih kapacitea i padu uvoza, pokazala je anketa Reutersa u utorak uoči objavljivanja tjednih izvješća o zalihama. Svi analitičari, osim jednoga, od ukupno 14 anketiranih, predvidjeli su pad zaliha u prosjeku za 1,7 milijuna barela u tjednu do 15. srpnja.

 

Rastu cijena nafte također je pomogao napredak u pregovorima Bijele kuće i Kongresa o povećanju državnog zaduživanja Sjedinjenih Država, kao i nada u rješavanje dužničkih problema u Europi.


Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak porasla za 37 centi u odnosu na prethodni dan i iznosila je 112,68 dolara za barel.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

opec, cijene nafte, nafta